Élet-Stílus

Görögdinnye nagyságú daganat nőtt a méhében – +18

A világ legnagyobb tumorját négy orvosnak, három és fél óra alatt sikerült eltávolítani.

Az 52 éves, teljes neve elhallgatását kérő indiai asszony azután szánta rá magát arra, hogy orvoshoz menjen, hogy vérezni kezdett. Mint mondta, korábban éveken át szenvedett szédülés miatt, és egyre nehezebben kapott levegőt, ám úgy vélte, mindez amiatt van, hogy öregszik.

Miután Latha a vérzésproblémákkal megjelent a Chennai’s Kumaran kórházban, dr. Mani Mekalai vette gondozásába. A szülész-nőgyógyász szakorvos több vizsgálatot is elrendelt, melyek végén kiderült, az asszony panaszait egy szokatlanul nagyra nőtt, jóindulatú daganat, úgynevezett mióma okozza. „Évek óta fejlődhetett. A praxisom során még nem is láttam ilyen hatalmas fibroid tumort” – nyilatkozta az orvos, aki ezt követően azonnal kiírta betegét operációra.


Kép forrása: Daily Mail

Lathát két nappal később megoperálták: egy négy fős stáb, három és fél órán keresztül dolgozott azon, hogy eltávolítsák a testéből a görögdinnye nagyságúra nőtt miómát. „Az eljárás során nagyon kellett figyelni arra, hogy még csak véletlenül se sértsük meg a tumor körül lévő szerveket” – mondta az orvos, aki elárulta, nehézséget okozott a sok vastag ér, ami a tumort táplálta, illetve a tény, hogy a mióma az évek során, egy szakaszon még a béllel is összenőtt.

Az operáció során az orvosok végül eltávolították a tumort és vele együtt Latha méhét is, hogy megakadályozzák egy hasonló daganat kialakulását. Miután mérlegre tették, kiderült, hogy az eltávolított daganat több mint 13 és fél kilót nyomott.

Dr. Mekalai elmondta, az ilyen és ehhez hasonló, jóindulatú daganatok viszonylag gyakran alakulnak ki nőknél. „A nagy mennyiségű ösztrogén miatt alakulhatnak ki a miómák” – tette még hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik