Élet-Stílus

Újabb dologról derült ki, hogy megrövidíti az életet

Egy friss kutatás szerint a barátokhoz, rokonokhoz és szomszédokhoz fűződő kapcsolatokból származó aggodalmak, konfliktusok és követelmények hozzájárulhatnak a korábbi halálozáshoz.

“A konfliktusok különösen összefüggésbe hozhatók a halálozás megnövekedett kockázatával, függetlenül attól, hogy ki a konfliktus forrása” – írják a szerzők a Journal of Epidemiology and Community Health szaklapban. “Az aggodalmak és a követelmények csak akkor állnak kapcsolatban a halálozás kockázatával, ha a forrásuk a partnerünk vagy a gyermekünk.”

Rikke Lund, a Koppenhágai Egyetem kutatója elmondta, hogy a szociális hálózatok és a szoros rokoni illetve baráti kapcsolatok egészségügyi védőhatását mindenki ismeri. Kevesebbet tudunk azonban a társas kapcsolatokból származó stressz, például a konfliktusok, aggodalmak és követelmények egészségügyi következményeiről.


Kép forrása: Thinkstock

Az összefüggés vizsgálatához a koppenhágai kutatók egy hosszú távú dán tanulmány adatait elemezték, amelyben 9870 harmincas, negyvenes és ötvenes éveiben járó személy vett részt 2000-től 2011-ig. A kutatók úgy mérték fel a társas kapcsolatokkal kapcsolatos stressz mértékét, hogy összehasonlították az olyan kérdésekre adott válaszokat, hogy ki okoz aggodalmat és konfliktusokat a résztvevő életében (partner, gyerekek, rokonok, barátok vagy szomszédok).

A résztvevők körülbelül 10 százaléka állította azt, hogy mindig vagy gyakran a partnere illetve a gyerekei a követelmények és aggodalmak forrásai. Hat százalék állította azt, hogy mindig vagy gyakran más családtagjaik okozzák a konfliktusokat, két százalék pedig azt, hogy mindig vagy gyakran a barátaikkal vannak konfliktusaik.

Kíváncsi a folytatásra? Szeretne még többet megtudni? Olvassa el a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik