Élet-Stílus

Delfinek mentették meg az öngyilkos kamaszlány életét

Ha nem veszik észre, és úsznak köré, az amerikai tinédzser valószínűleg megfulladt volna.

Arra, hogy vajon miért segítenek a delfinek a bajba jutott embereken, mind a mai napig nincs tudományos magyarázat. Pedig az bizonyított tény, hogy segítenek. Erről tanúskodik az a több száz, ha nem ezer különféle történet, melyek főszereplői azt bizonygatják, életüket a segítségükre siető delfineknek köszönhetik. A tudósok számára azonban még most is rejtély, mi motiválja ebben az emlősöket. Segítő szándék? Együttérzés? Vagy valami egészen más?

Egy biztos: a delfinek elképesztően segítőkészek. Egymással szemben is, amiről az a rengeteg videó tanúskodik, melyek annak állítanak emléket, hogyan úsznak haldokló társaik alá, hogy felsegítsék őket a felszínre levegőért. A tudósok úgy vélik, hasonlóan néhány másik emlős fajhoz, a delfinek más fajok iránt is hasonló érzésekkel viseltetnek. Így például az emberért is.

Maddalena Bearzi, az Ocean Conservation Society elnöke szerint erre jó példa a Los Angeles-i eset, mely során a delfinek egy öngyilkos lány életét mentették meg különös viselkedésükkel. „A palackorrú delfinek csoportos viselkedését tanulmányoztam etetés közben, amikor egyikük váratlanul kitört a körből és a parttól a mélyebb vizek irányába indult. A csorda nem sokkal később követte őt.


Kép forrása: Thinkstock

A tudósok öt kilométeren keresztül követték a gyorsan úszó delfineket, míg nem arra lettek figyelmesek, hogy az állatok megtorpannak, majd szabályos kör alakot vesznek fel egy vízben lebegő tárgy körül. „Közelebb úsztunk a csónakkal, ekkor vettük észre, hogy amit látunk, egy emberi test. A lány oldalra fordította a fejét, így jelezte nekünk, hogy még él” – emlékezett vissza a szakember a National Geographic című lapban.

Hozzátette, a tudósok kiemelték a lányt, és míg a parti mentőkre vártak, a saját testükkel melegítették őt. „Miután beszállították a kórházba és megvizsgálták a 18 éves lányt, egy búcsúlevelet találtak a ruhájában: öngyilkos akart lenni” – mondta Maddalena, aki azt is hozzátette, a lány súlyosan kihűlt, így ha néhány órával később érkeztek volna, valószínűleg nem tudnak rajta segíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik