Élet-Stílus

A második nyelv tanulása lelassítja az öregedést

Az olvasási készségeket és az intelligenciát is javítja, ha egy másik nyelvet tanulunk - ezt állapította meg egy új kutatás.

Egy második nyelv megtanulása pozitív hatással van az agyra – még akkor is, ha ezt felnőtt korban tesszük – állapította meg az Edinburgh-i Egyetem kutatása. Az olvasás, a verbális készségek, vagyis a folyékony beszéd, illetve az intelligencia szintje is emelkedik annál, aki nekiáll a tanulásnak. A skóciai kutatók 262 embert teszteltek. A vizsgálat alanyai között volt 11 éves gyerek és hetvenes éveiben járó személy is.

Egy korábbi tanulmány arra jutott – idézi fel a BBC -, hogy a kétnyelvűség a demencia megjelenését késleltetheti, méghozzá több évvel is akár. A mostani tanulmányt az Annals of Neurology című szaklapban tették közzé.


Kép forrása: Thinkstock

A mostani kutatás lényege az volt, hogy kiderítsék az ok-okozati kapcsolatot. Azt akarták eldönteni a kutatók, hogy eleve okosabb emberek kezdenek-e nyelvtanulásba, és a képességeik a második nyelv elsajátításától függetlenül jobbak, vagy tényleg javítja a kognitív képességeket a tanulás.

Dr Thomas Bak, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa szerint most sikerült megtalálnia a választ a kérdésre. Azt állítja ugyanis, hogy életkortól függetlenül javítja a nyelvtanulás, illetve a kétnyelvűség a szellemi képességeket.

Szeretné tudni, hogy zajlott a vizsgálat? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik