Élet-Stílus

Teniszkönyöknek nézték a rákját – belehalt

Hiába ment időben orvoshoz, az egyetlen tünete a karfájdalom volt. Azzal küldték haza, hogy teniszkönyöke van.

Az ötgyermekes, 46 éves brit asszony, Jill Goodrum alig néhány hete, május 21-én adta fel végleg a harcot súlyos betegségével szemben – írta a New York Daily News. A mindig mosolygós, életvidám asszony előrehaladott mellrákban szenvedett, és bár voltak fájdalmai, gyermekei szerint sosem panaszkodott. „Még az orvosaira sem” – mondja egyikük, majd hozzáteszi, édesanyja is pontosan tudta, hogy ha két évvel korábban az orvosok komolyan veszik a tüneteit, időben kiderülhetett volna, hogy rákja van.


Kép forrása: Daily Mail

Jill először 2011-ben ment orvoshoz, mert akkor már hónapok óta megmagyarázhatatlan fájdalmat érzett a karjában. A vizsgálaton elmondta, zavarja, hogy képtelen a válla fölé emelni a karját, anélkül, hogy éles fájdalmat ne érezne, és szeretné, ha kivizsgálnák. Orvosa azonban sietett őt megnyugtatni, tüneteit egyszerű teniszkönyök okozza, és az alapos kivizsgálás teljesen felesleges. Jill megnyugodva hazament, nem is gondolt rá, hogy valami komoly baja van.

Pedig volt. És további két éven át élt az egyre csak terjedő mellrákkal. Végül tavaly ősszel ment újra orvoshoz, amikor az állandóan fájó karjához közel, a mellében csonthoz hasonló, kemény csomót tapintott. Néhány vizsgálat után kiderült, előrehaladott mellrákja van, ami a kései diagnózis miatt már áttétet adott a nyirokcsomóiba és a májába is. Bár az állapota súlyos volt, orvosai novemberben még azt ígérték neki, a kezelés után legalább nyolc évet élhet majd.

Nem így lett: Jill májusban, a kemoterápiás kezelés alatt vérmérgezést kapott, és meghalt. Gyermekei pontosan emlékeznek rá, hogy édesanyjuk még a diagnózis után se esett kétségbe. „Ha egy kicsit hamarabb észreveszem, hogy baj van, talán meggyógyulhattam volna. Így viszont ki kell használnom azt az időt, ami még hátra van” – ezt mondta. A következő hónapokat azzal töltötte, hogy lépten-nyomon az önvizsgálat fontosságát hangsúlyozta: „Ha csak egy embert megmentek ezzel, már nem éltem hiába” – nyilatkozta 2013-ban a The Harald című lapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik