Élet-Stílus

Kell-e félnünk a tampontól?

Ellentétben a népszerű tévhittel, toxikus sokk szindrómát nem csak nők és nem csak tampontól kaphatnak.

Noha sokszor, sok helyütt cáfolták már azt, hogy a tamponhasználat veszélyes lenne, továbbra is makacsul tartja magát az a tévhit, mely szerint a tampont használó nők az életükkel játszanak. Sok helyütt olvasható ugyanis, hogy a tampon egy idő után toxikus sokk szindrómát okoz, ami kezeletlen esetben akár életveszélyes is lehet.

Testvéroldalunkhoz, a Házipatikához is érkezett erre vonatkozó kérdés, éspedig a következő: „Nemrég olvastam arról, hogy a tampon használata toxikus sokk szindrómát okozhat. Mivel én többnyire tampont használok, az lenne a kérdésem, kell-e bármilyen fertőzéstől tartanom.”

Az olvasó kérdésére, dr. Székely Éva, a Házipatika belgyógyász és infektológus orvosszakértője elmondta, megfelelő tamponhasználat mellett ez a veszély nem fenyeget. Elsősorban a hetvenes, nyolcvanas években készült tamponok hordozták magukban a lehetőségét annak, hogy használatuk mellett a hüvelyben elszaporodjanak bizonyos baktériumok.

Szeretné tudni mi a helyzet ma? Ide kattintva elolvashatja a szakértő válaszát.

A toxikus sokk szindrómáról egyébként érdemes tudni, hogy a tévhittel ellentétben nem csak nőknél és nem csak a tamponhasználat miatt alakulhat ki. Ettől függetlenül érdemes rá odafigyelni, és ha valaki tamponhasználat mellett hirtelen hasmenést, lázat, fejfájást, kipirosodást, izomfájdalmat és torokfájdalmat tapasztal magán, mindenképpen forduljon azonnal orvoshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik