Élet-Stílus

A sivatagból építtettek házat maguknak

Beköltöznének egy házba, ami egy nemzeti park közepén van, és az őt körülvevő sivatag szerves része?

A Doolittle-család megtette, méghozzá önként, és majdhogynem dalolva. Nagy álmuk volt ugyanis, hogy egy olyan otthonuk legyen, ami nem csak közel van a természethez, de egyenesen szerves része is annak. Csakhogy sokáig nem találtak olyan építészt, aki vállalkozott volna rá, hogy megtervezi álmai otthonát.

Mikor már-már feladták az egészet, az 1980-as évek közepén találkoztak Kendrick Bang Kelloggal, az amerikai építészettel, akinek az organikus építészet az egyik szakterülete. Doolittle-ék elmondták neki a vágyukat, Kelogg pedig vállalta, hogy a Mojave-sivatag közepére családi otthont épít, de olyat, ami nem csak a család igényeit, hanem a nemzeti park előírásainak is megfelel.

Így készült el a Desert-house, a ház, ami gyakorlatilag a sivatag szikláiból készült. Nem csoda, hogy a falai nehézkesek, így viszont ellenállnak a legádázabb sivatagi viharnak is. A robusztus szerkezetet az építész bordákhoz hasonló könnyítésekkel toldotta meg, a tetőt pedig egy kitárt szárnyhoz hasonlatosra formázta.

Az építkezés 1988-ban kezdődött és öt teljes év kellett ahhoz, hogy a ház végre beköltözhető legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik