Élet-Stílus

Ha hideg vízbe esel, ne kezdj el úszni!

A hirtelen sokk gyors leküzdésének megtanulásával elkerülhető lehet a vízbefulladás - derült ki egy új-zélandi kutatásból.

Az Otagói Egyetem szakemberei 10 Celsius-fokos vízben tesztelték a vizsgálat résztvevőit, akik kezdetben 2-3 perc alatt lettek úrrá a hideg víz okozta sokkon. A kutatók megállapították, hogy rendszeres ismétléssel és mentális felkészüléssel a válaszreakció hossza és intenzitása akár a felére is csökkenthető.

“Az egy hétig vagy tovább tartó ismétlődő merülések, a mentális tréning és a taposótechnika fejlesztésére vonatkozó tanácsok elsajátítása után a résztvevők sokkal nyugodtabbak voltak a hideg vízben” – mutatott rá közleményében Chris Button, az egyetem munkatársa. Mint aláhúzta, a fulladások többsége a vízbe esést követő első néhány percben következik be, a szervezet hideg vízre adott sokkos reakciójának következtében.

A válaszreakciót a bőr hirtelen lehűlése váltja ki, és kezdetben nehéz, majd nagyon szapora légzés jellemzi. “Nagyon sok ember megpróbál rögtön úszni, és valószínűleg ez a legrosszabb, amit tehet. Nagyon nehéz ugyanis úgy úszni, hogy az ember kétszer olyan gyorsan lélegzik, mint általában szokott” – fejtette ki a szakember.

A mostani eredmények fényében jelentősen csökkenhet Új-Zélandon a “vízbefulladásos esetek rémisztő aránya”. A vízbefulladás a halálos balesetek harmadik fő oka volt tavaly a szigetországban: összesen 81 ilyen esetet regisztráltak.
A kutatók azt tanácsolják a vízbe esett embereknek, hogy maradjanak nyugodtak, várjanak, amíg a hideg víz okozta sokk elmúlik, ne hozzanak hirtelen döntéseket és szabályozzák a légzésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik