Élet-Stílus

Mire mennénk apák nélkül?

Ha csak egy biztató szempillantással vagy egy régi poénnal, de akkor is az apák azok, akik átsegítik a kismamákat a nehéz helyzeteken.

Arról, valójában milyen fontos szerepe van az édesapának a várandósság előtt, alatt és után is a testvéroldalunkon, a Babaszobán találtunk egy kedves, nem mellesleg tanulságos anyagot. Íme:

A férjem segített át a nehéz helyzeteken

Zsani és Csabi négy várandósságot és szülést élt át együtt. “Minden gyerekkel más volt, hol könnyebb, hol nehezebb, voltak izgalmak és persze gyönyörű pillanatok” – avat be az anyuka. “Így visszatekintve olyan, mintha mindent együtt csináltunk volna. Emlékszem, még a terhességi tesztek eredményét is együtt vártuk. Együtt izgultunk, amikor megjelent a két csík.” A házaspár első két gyermeke lány lett. “Én először fiút szerettem volna” – vallja be az apuka. “Amikor a másodikat is lányként azonosította az ultrahangos orvos, kissé csalódottan kérdeztem vissza, hogy nem lehet, hogy még kinő a fütyije? Aztán persze Fanni lett a legapásabb mindannyiuk közül.” A beszélgetés alatt is végig az édesapja mellett ül.A szülők elmesélik, hogy Csabi minden szülésen ott volt. “Segíteni persze csak a jelenlétemmel tudtam, de állítólag az is sokat ért. Ott álltam Zsani fejénél, és drukkoltam, mint egy jó focimeccsen, miközben ő kékre-zöldre szorongatta a kezemet.”

“Egyszer meg majdnem lemaradtál. Botinál” – szól közbe az anyuka. “Elküldtem bevásárolni. Valamit már akkor is éreztem, amikor még itthon volt, de rutinos anyaként, harmadszorra meg voltam győződve, hogy van még idő. Csabi maradni akart, de én megnyugtattam, hogy simán belefér a nagybevásárlás. Aztán alig telt el egy óra, izgatottan hívtam, hogy jöjjön, különben lemarad a fia születéséről. Akkor történt, hogy mire Csabi hazaért, elfüstölt az autó motorja. Ő gyorsan átugrott a bátyja kocsijába, aztán száguldottunk is tovább a kórházba. Épphogy odaértünk.”

A férj sokat segített minden terhesség alatt a többi gyerek körül és a háztartásban is. “Néha főztem is. Például májat, mert azt olvastam, hogy a vasra nagy szükségük van a kismamáknak” – mondja az apuka, akit érdekeltek a terhességgel kapcsolatos cikkek, könyvek is. Ez Zsaninak nagyon jólesett.

“Együtt választottuk ki a babakocsit, a gyerekbútorokat, és közösen döntöttük el, ki legyen az orvosom. Bár leginkább akkor jött jól a férjem támogatása, amikor egy ultrahangvizsgálaton tévesen súlyos rendellenességet diagnosztizáltak. Én teljesen magamba zuhantam, sírtam, nem láttam semmi reményt. Csabi volt az, aki nem hitt az orvosnak, valahogy ösztönösen bízott abban, hogy nem lehet baj. Ő volt, aki visszarázott engem is a kétségbeesésből. Aztán kiderült, hogy neki van igaza. Egészséges gyerekünk született.”


Kép forrása: Thinkstock

 

Mindenben támogatott, mindenhová elkísért, mindenről tudott

Ildinek és Gézunak csak néhány százaléknyi esélyt adtak az orvosok a közös gyerekre. 

“Kétévnyi próbálkozás után hideg zuhanyként ért minket a hír, hogy csak orvosi segítséggel lehet babánk, ha egyáltalán összejön” – kezdi az anyuka, Ildi. “Kiborultunk, de meneteltünk tovább az úton. Újabb vizsgálatok, műtétek, lemondások, próbálkozások következtek, aztán kudarc és sírás. Gézu mindenben támogatott, mindenhova elkísért, mindenről tudott. Szerintem ezt egyedül nem lehet végigcsinálni.” Többszöri sikertelenség után 2011-ben megszületett az első fiúcska, Donát. “Mivel nehezen jött össze, mindenféle lehetséges vizsgálatot megcsináltattunk.

Annak ellenére, hogy problémamentes volt a terhesség, és tankönyv szerint fejlődött a baba, én mégis állandóan izgultam. Gézu hozott vissza a realitások talajára, ő mindig meg tudott nyugtatni, amikor összekombináltam mindenféle butaságot.”

Kíváncsi a folytatásra? Szeretné tudni, milyen az, amikor az édesapa az, aki kettő helyett aggódik? Olvassa el a folytatást a Babaszoba oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik