Élet-Stílus

“Kamaszkorom óta hallok hangokat”

Egy lelkes, elszánt csapat a 8. kerület sűrűjében csodát tesz a skizofrén betegekkel. Az Ébredések Alapítványnál jártunk.

A pszichiátriai betegekkel foglalkozó Ébredések Alapítvány 1995-ben új alternatívaként honosította meg Magyarországon az itthon sokáig egyedülálló, úgynevezett közösségi pszichiátria programját. Centrumuk a főváros közepén és komoly szociális problémák sűrűjében, a VIII. kerületben kapott helyet, az omladozó épületben pszichiáter, pszichológus, szociális munkás és nővér várja a klienseket – mert ők itt kliensek, egy szolgáltatást igénybe vevő személyek, nem betegek.

“A XXI. században új modellt kell keresnünk a mentális zavarral, mentális problémákkal élők segítésében” – kezdi a beszélgetést dr. Harangozó Judit, az Ébredések Alapítvány vezetője. Elmondja: a régi modell, amelyben a pszichiátriai problémával élő embereket kórházban, egyre inkább elszeparálva, szinte csak biológiai szinten, gyógyszerekkel kezelik, nem megfelelő. “Ha valakibe nagyon belesulykoljuk, hogy skizofrén, és élete végéig gyógyszereket kell szednie, az egy nagyon rossz üzenet. Megbélyegzik és a tulajdonképpen megbélyegzi önmagát is: gyógyíthatatlan beteg. Feladja a reményt, hogy megküzdjön a problémáival” – teszi hozzá. 

Hadi pszichiátria kontra közösségi

A közösségi pszichiátria egyik alapelve, hogy a klienst, amennyire lehetséges, megtartsák saját közegében. A hagyományos, kórházi elhelyezés során a kezeltek gyakran elveszítik kapcsolataikat, szociális kötelékeiket, a zárt intézmény egyre inkább kivonja őket saját életükből. Egyedül maradnak egy megváltoztathatatlannak tűnő diagnózissal.

“Azt szoktam mondani, hogy ma Magyarországon hadi pszichiátria van, ami a ‘valamit csináljunk, mert muszáj’ elven működik. Van olyan orvos, akinek egy páciensre 5 perce van, egy rendelés alatt akár 60 embert is meg kellene hallgatnia, el kellene látnia” – mondja a doktornő, aki szerint tovább ront az amúgy sem rózsás helyzeten, hogy a jelenlegi pszichiátriai paradigmában a diagnózist egy élethosszig fennálló, statikus állapotként kezelik. Ennek az ellentétét képviseli az Ébredések Alapítvány.

“Hisszük, hogy a betegeink gyógyulnak és felépülhetnek. Nap mint nap, a szemünk láttára sokan a legrosszabb diagnózisokból állnak fel” – meséli dr. Harangozó Judit. Hozzáteszi: a centrumba a leggyakrabban a skizofrénia, bipoláris zavar, alkoholizmus diagnózisokkal érkeznek a kliensek, felvételkor 10-15 százalékuk aktív, tehát dolgozik vagy tanul. Egyéves gondozás után ez az arány már 55 százalék.

Amennyire kézenfekvő, annyira nagy körültekintést, empátiát igényel a saját élet megtartása, az álmok, a fejlődés reményének megőrzése, táplálása. Már a centrumba való felvétel első állomása is árulkodik a hagyományostól eltérő szemléletről: az orvosi állapotfelmérésen túl azt is számba veszik, milyen célokat szeretne elérni a kliens, illetve hogy hozzátartozói, barátai közül ki lesz az, aki segít egy újfajta élet kialakításában. Az álmok megfogalmazása után a konkrét célok kijelölése következik, ennek fontos eleme a kliens és hozzátartozója elvárásainak egyeztetése.

Házhoz is mennek

A célok kijelölése után megfogalmazzák a kezelt kulcsproblémáit, ilyen lehet például a mérgezett családi légkör, mentális zavar vagy egy gyógyszer kellemetlen mellékhatása. “Kiválasztunk 3-4 kulcsproblémát, majd felkínáljuk azokat a bizonyítottan hatékony szakmai módszereket, amelyek választ adhatnak a kliensnek. Lehet ez a gyógyszeres kezelés finomítása, más esetben egy készségfejlesztő tréning, ahol megtanulják leküzdeni a félszegségüket. Lehet, hogy szociális szolgáltatást kell igénybe venni, lehet, hogy a családdal kommunikációt, stresszkezelést kell tanulni” – az Ébredések Alapítvány pedig ezt mind vállalja. Ráadásul “házhoz mennek”, hogy a kezelt és családja minél kevesebbet legyenek az intézmény falai között.

A hívott szám elérhető

Bár Harangozó doktornő telefonja közel 1000 kliens számára éjjel-nappal elérhető (az addiktológiai szolgáltatásban részt vevők számára is), jelenleg aktívan 3-400 személlyel foglalkoznak. Ugyanennyien pedig már jól vannak, lazább kapcsolatban állnak a centrummal, néha beugranak egy receptért vagy egy lélekerősítő beszélgetésért. “És van 2-300 páciens, aki nem jön, de tudja, hogy jöhet. Azt szokták mondani, hogy az azért jó, hogy ide bármikor jöhetnek. Az ő életükben egyfajta anyahajóként vagyunk jelen” – mondja a hajó egyik kapitánya. 

Skizofrénia és a hangok: ha nem tudod legyőzni, szelidítsd meg

A közösségi ellátás új lehetőséget kínál a hagyományos ellátás keretei között nehezen megközelíthető és kezelhető zaklató hanghallásból való felépülésre is. Két éve az Alapítvány hazánkban is adaptálta a külföldön már 25 éve elterjedt hanghallásmódszert. “A hanghalló módszer egyrészt teljesen új szemléletet honosít meg: nem diagnózisokat és tüneteket kezel, hanem emberek felépülését segíti, másrészt áttör egy kemény stigmát, miszerint az egyén önmaga képtelen megküzdeni a pszichotikus élményekkel.” A módszer, miszerint a skizofrén személyek életét megkeserítő hanggal fel kell venni a kapcsolatot, beszélni kell hozzá, és együttműködésre kell bírni, az önsegítés alapjain nyugszik.

Videónkban az Ébredések Alapítvány munkatársai mellett két felépült kliens mesél az úttörő módszer lépéseiről és a hanggal való együttélésről:

Szerzők: Kála

Olvasói sztorik