Élet-Stílus

Jól teszi, ha nem bízik a kicsinyes emberekben

Az oxfordi egyetemen tudományosan igazolták, hogy aki hazudik, az csal is.

Az Oxfordi Egyetem szociológusai aligha hallgatják Nagy Ferót, és nem valószínű, hogy az “Aki hazudik, az csal, aki hazudik, az lop” refrént dúdolnák a tudományos laboratóriumokban. Mégis, ezt a nem túlzottan új keletű “bölcsességet” most mintha kísérletileg is alátámasztani látszanának az eredményeik.

A kísérletükben részt vevők interaktív játékok sorát játszották egymással. Dönteniük kellett arról, hogy kiben bíznak meg, méghozzá arra az információra alapozva, amit a megelőző játékokban szerezhettek a másik játékos bőkezűségéről, nagyvonalúságáról, egészen pontosan: adakozó hajlamáról.

A kísérlet kiderítette, hogy aki fösvénykedik, kevésbé számíthat arra, hogy megbíznak benne a többiek. És valóban: megbízhatatlannak is bizonyultak. Az oxfordi kutatók – akik az olaszországi Európai Egyetemmel működtek együtt – eredményeiket a PLOS One tudományos folyóiratban tették közzé.

A kísérlet során – amelyet a Medical Xpress idéz – 265 oxfordi diák viselkedését figyelték meg. Először a résztvevőknek az úgynevezett diktátor játékot kellett játszaniuk. (Ilyenkor az egyik fél teljesen kiszolgáltatott a másiknak: az a kérdés, hogy ebben a helyzetben ki mennyire él vissza a hatalmával.)

Az oxfordiak a diktátor játékban tehát párokba rendezték a résztvevőket, és minden párból az egyik személynek 8 fontot adtak. A játékosok választhattak: a “zsugori” változatnak megfelelően 1 fontot adnak a párjuknak vagy a bőkezű, “adakozó” verziót, a 3,50 fontot szánják neki.

A második fokozat ezután következett:ekkor “bizalomjátékot” kellett játszaniuk. Ekkor megint párokba rendezték őket, de más-más társsal. Ekkor az egyik játékosnak döntenie kellett: megtartja-e a pénzt vagy továbbadja partnerének. Ha továbbküldi, akkor a pénz megsokszorozódik, de ekkor a partnerük dönthet arról, hogy egy nagyobb részt visszaad-e nekik vagy egyszerűen zsebre teszi a pénzt.

Az első játékos azonban döntése előtt információt kapott arról, hogy partnere mit csinált a diktátor játékban. A játékosok elmondhatták őszintén, hogy mit tettek, illetve hallgathattak, de harmadik opcióként hazudhattak is az előző fordulóbeli cselekedeteikről.

Még többet szeretne megtudni? Olvasson tovább a Házipatika oldalára kattintva!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik