Élet-Stílus

Internetes kampánnyal mentette meg leukémiás vőlegényét

Fejrázással mondott nemet a ráknak a rengeteg ismeretlen őssejtdonor.

Hatvan nap állt Kate Robertson rendelkezésére, hogy megmentse a vőlegényét. Legalábbis hozzájáruljon, hogy legyen esély a túlélésre.

A 31 éves brit nő év elején lett menyasszony: párja, Mike Brandon megkérte a kezét; a fiatalok elhatározták, hogy jövő nyáron összeházasodnak. Aztán Kate elutazott Ázsiába, Mike-nak pedig kellemetlen tünetei lettek: gyengeség, éjszakai izzadás. Vérvétel után megállapították, hogy akut leukémiában szenved.

A lány azonnal hazautazott; Mike-kal tudatták az orvosok, hogy hatvannapos kemoterápiás kezelés után csontvelő-átültetésre lesz szükség, mert csak egy ilyen beavatkozás mentheti meg az életét.

Amennyiben sikerül találni őssejtdonort.

Kate-nek volt már egy olyan év az életében, amikor három közeli rokonát és egy nagyon jó barátját is elveszítette, így most elhatározta, mindent megtesz, hogy megmaradjon a remény párja megmentésére.

Online kampányt indított: a Twitteren és a Facebookon elindított, Shake4mike nevű akcióban arra kérte a résztvevőket, hogy küldjenek be magukról egy selfie-t, amelyen rázzák a fejüket (innen a kampány címe), jelezve, hogy regisztráltak őssejtdonorként és nemet mondanak a rákra; valamint nevezzék meg egy ismerősüket, akit felkérnek, hogy kövesse példájukat.

Fotó: facebook.com/shake4mike

A kezdeményezés többszörösen is eredményes volt: egyrészt rengetegen csatlakoztak az akcióhoz, nemcsak a városukból, Bristolból és nemcsak Angliából, hanem külföldről – így Magyarországról – is. Másrészt brutálisan megnőtt az őssejtdonor-regisztrációk száma: 650 százalékkal többen jelentkeztek az online felületen, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

És – ami a pár számára a legfontosabb volt – sikerült donort találni.

Arról nem is beszélve, hogy hihetetlen energiát és inspirációt jelentett nekik a vadidegen emberek fejrázós fotói és szívből jövő jókívánságai. Mike-ot júniusban megoperálják, Kate pedig már készül az esküvőre.


Fotó: facebook.com/shake4mike

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik