Élet-Stílus

Egyszerre 20 fogát húzták ki – belehalt

A 64 éves nagymama már a fogorvos székében elvesztette az eszméletét. Egy óra múlva a kórházban meghalt.

A nyugalmazott connecticuti könyvtárosnő azon a februári napon időpontra érkezett az orvosához. A 64 éves Judy Gan azért vállalkozott a megerőltető és hosszadalmas procedúrára, mert abban bízott, hogy a doktor rendbe hozza majd a fogsorát. Arra nem is gondolt, hogy valami esetleg balul üthet ki, pedig így történt…

Ahhoz, hogy az implantátumokat a tervek szerint beültethesse, Judy fogorvosának el kellett távolítania az asszony jó néhány fogát. Egész pontosan húszat. Mivel Judy tudta, hogy nehezen viseli a foghúzással járó fájdalmat, kérte orvosát, hogy az eljáráshoz altassák őt el. Ezt követően orvosa, dr. Rashmi Patel nekilátott eltávolítani páciense fogait. Egyiket a másik után.

A gondok akkor kezdődtek, amikor az eljárás közben Judy életjelei folyamatosan romlani kezdtek. A fogorvos tudott arról, hogy betegének fennálló egészségügyi problémái vannak, hiszen az asszony a húzást megelőző konzultációkra rendszeresen vitte magával a leleteit is. Dr. Patel ennek ellenére is folytatta az eljárást.

Amikor az asszony oxigénszintje vészesen csökkenni kezdett, az orvost mindkét asszisztense kérlelni kezdte, hogy függessze fel a húzást, és ébressze fel a beteget. Csakhogy az orvos mindenképp szeretett volna végezni a beavatkozással, ezért rendreutasította asszisztenseit, és rájuk parancsolt, hogy ne zavarják. Csak jóval később hívott mentőt, amikor már késő volt. Judyt ugyanis hiába szállították gyorsan kórházba, egy óra múlva meghalt.

Az ügyben az orvos ellen vizsgálat indult, és ha a bíróság megállapítják, hogy felelős Judy haláláért, visszavonhatják az engedélyét is.

Altatás vagy éber kóma

Ha hosszabb beavatkozásra van szükség (bár a 20 fog kihúzása brutálisan soknak tűnik egy ülésben még így is), esetleg a betegnek erős félelmei vannak, esetleg idő hiányában egyszerre szeretne több beavatkozást elvégeztetni, avagy kóros hányingere, öklendezése lehetetlenné teszi a hagyományos, éber állapotú, helyi érzéstelenítéssel segített fogászati beavatkozást, nos ekkor nyúl az orvos az altatás vagy az éber kóma segítségéhez. Az altatás 1-1,5 órát tart. Az éber kóma erősen benyugtatózott állapotot takar.

Nem szabad altatni: súlyos szív- és érrendszeri betegségek, illetve enzimbetegségek (melyek az altatóanyag lebontását teszik lehetetlenné), asztma esetén. Az altatószerekkel szembeni túlérzékenység jelenthet még kockázatot, ezért az eljárás közben a beteg életfunkcióit monitorozzák – ezeket a jeleket hagyta figyelmen kívül a cikkben szereplő beavatkozást végző fogorvos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik