Élet-Stílus

Rontja-e a látást a szemüveghordás?

Sokan azt gondolják, minél tovább hordják a szemüveget, annál rosszabb lesz a látásuk. Pedig ez nem így van.

Számos oka van annak, hogy az emberek nem mindig hordják a szemüvegüket. Például nem tetszik nekik, hogyan néznek ki, de az sem kizárt, hogy ez kényelmesebb nekik – írja a BBC. De van egy harmadik csoport is: akik azt gondolják, hogy a szemüveg viselése gyengíti a látásukat, és egyre inkább rá lesznek utalva a jövőben, ha most is hordják.

Egy nigériai tanulmány szerint – ez tavaly készült – az egyetemi hallgatók 64 százaléka gondolta úgy, hogy a szemüveg viselése rontja a szemet. Az indiai államban, Karnatakában ez az arány 30 százalék, Pakisztánban 69 százalék. Brazíliában még az egészségügyi dolgozók is azt hiszik a BBC szerint, hogy a szem fokozatosan romlik a szemüvegek hatására. A brit hírszolgáltató most annak járt utána, hogy van-e alapja ezeknek a hiedelmeknek.

Két fő oka van a szemüveghordásnak: a rövidlátók szemében a távoli tárgyakról érkező fénysugarak a retina előtt fókuszálódnak, így a kép elmosódik. A miópiában “szenvedők” tehát távolra nem látnak tisztán. A másik döntő ok a távollátás (hiperópia), amikor közelre nem tud fókuszálni valaki. Ez utóbbi a korral is együtt jár: sokan 40-50 évesen veszik észre, hogy nem tudnak rendesen olvasni, ha kevés a fény.

Nincs sok kísérlet

Az öregedéssel együtt a szemlencsék megmerevednek, egyre nehezebben alkalmazkodnak a különböző távolságok fókuszálásához. Amikor az emberek már nem tudják elég messze tartani a könyvet olvasáskor, akkor általában a szemüveget választják. Érdekes módon a BBC szerint kevés kísérlet zajlott a szemüvegek hordásának hosszú távú hatásairól. Egyelőre semmilyen olyan adat nem áll rendelkezésre a brit hírforrás szerint, amely arra utalna, hogy ez befolyásolná a látást.

Ennek ellenére miért hiszi azt ennyi ember, hogy a szemüveg rontja a szemét? Ez inkább lelki tényezőkkel magyarázható. Minthogy a szem a korral együtt romlik, egyre többször kell a szemüveg után nyúlni, ami azt az érzést keltheti egyesekben, hogy a szemüveg miatt romlik a látása.

Kíváncsi a folytatásra? Olvassa el a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik