Élet-Stílus

Ezzel sértjük vérig egymást a világ különböző pontjain

Mutatunk néhány, elsőre ártatlannak tűnő kézmozdulatot, ami ha nem vigyázunk bizony komoly zűröket és néhány nem várt, kék-zöld foltot okozhat.

Gondolta volna, hogy ha az egyik kezével óvatlanul az állához nyúl, azzal könnyen a lelkébe gázolhat egy észak-olasznak, egy franciának, sőt, még egy tunéziainak is? És azt, hogy ököllel a homlokra csapni Brazíliában az egyik legnagyobb udvariatlanság? Nem?

Akkor itt az alkalom, hogy Romana Lefevre zseniális fotósorozatát nézegetve megismerkedjen néhány egyszerű kézmozdulattal, amit a világ különböző pontjain hosszú évszázadok óta egymás sértegetésére használnak az emberek. Ezek közül néhány egészen ismerősnek tűnik majd, de garantáljuk, hogy lesznek a gyűjtésben olyanok is, amiket még sosem látott.

1. „Kopj le!”

Képek forrása: Romana Lefevre

Ahol használják: Belgium, Észak-Olaszország, Tunézia, Franciaország

Magyarázat: közepesen bántó kézmozdulat, leginkább a férfiasság és a dominancia hangsúlyozására használják.

Megjegyzés: Olaszország délebbi régióban ez a kézmozdulat jelzi a „nem”-et is.

2. „Idióta!”

Ahol használják: Brazília

Magyarázat: A dél-amerikai mozdulat a hülyeség kifigurázását szolgálja. A végrehajtásához ökölbe szorított kezünkkel kell ütögetni a homlokunkat, miközben erősen gesztikulálunk.

3. „A pokolba veled!”/ „Megerőszakolom a húgodat!”

Ahol használják: Görögország, Afrika, Pakisztán

Magyarázat: a meglehetősen összetett mozdulat gyökerei állítólag az ókorig nyúlnak vissza. Szakértők állítják, a bántó gesztusok közül ez lehet a legrégebbi, olyannyira, hogy már az ókori japán teaszertartások során is használták.

Mai elsősorban Görögországban alkalmazzák, ahol a mozdulatot leggyakrabban a „látod-látod” és az „ezt kapd ki” felkiáltásokkal párosítják. Az évek során néhány városban szexuális tartalommal is bővült jelentése: a kinyújtott öt ujj, ötféle szexuális pózt szimbolizál, amit a megbántó a megbántott húgán kíván kipróbálni.

4. „Az anyád egy k*rva!”

Ahol használják: arab országok, Karib-tenger

Magyarázat: ha valami különös és megmagyarázhatatlan okból arra vágyik, hogy először jól megverjék, majd kiutasítsák például Szaúd-Arábiából, semmi mást nem kell tennie, mint kiválasztania valakit és felmutatni neki a kezét a képen látható módon.

Az „öt apa” nevű kézmozdulat ugyanis nagy vonalakban annyit tesz, hogy az illető anyja körül olyan sok férfi legyeskedett, hogy képtelenség eldönteni melyikük a gyermeke apja. Az arab országokban mind közül ez a legbántóbb sértés, megjelenése pedig garantált verekedés.

5. „A feleséged megcsal!

Ahol használják: Brazília, Kolumbia, Olaszország, Spanyolország, Portugália.

Magyarázat: míg Európa legnagyobb részén ezt a kézmozdulatot „metálvillaként” ismerjük, és leginkább koncertek alatt, előtt, után használjuk, a dél-európai országokban valami egészen mást jelent. Méghozzá azt, hogy annak a felesége, akinek ezt mutatják, hűtlen.

Csakúgy, mint görög „Pokolba veled!”-mozdulatnak, ennek is évezredes hagyománya van: állítólag már 2500 évvel ezelőtt is ismerték. A szakemberek szerint a bika szarvait szimbolizálja, és utal arra, hogy az illető férfit bizony felszarvazták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik