Élet-Stílus

Kétkilós tumort távolítottak el a tini arcáról

A 15 éves kamaszlány csak úgy akart élni, mint bárki más, ezért vállalkozott a félnapos műtétre.

„A húgomat leszámítva, nincs egyetlen barátom se, mert mindenkit megrémítek” – mondja szomorúan a haiti kamaszlány, Hennglise Dorvival. A 15 éves kamasz négy éve szenved egy, az arcán hatalmasra nőtt, több mint kétkilós tumortól: nem járhat iskolába, csak a családjával érintkezik, és egészen két évvel ezelőttig reménye se volt arra, hogy valaha normális életet élhet. Családja ugyanis kevés pénzből él, így nem tudták volna kifizetni Hennglise orvosi ellátásának költségeit.

A kezdetben borsónyi daganat azonban az évek során egyre nagyobbra nőtt, így a műtét, amivel segíthettek volna a lányon egyre komplikáltabb és ezzel együtt egyre drágább lett, és még elérhetetlenebbé vált Hennglise családja számára. A remény 2011-ben egy jószívű orvos, dr. William McGee személyében érkezett, aki abban az évben Haitin nyaralt.


Képek forrása: Operation Smile

Hallott Hennglise történetéről, és felkereste a családot. Elmondta, hogy az általa alapított Operation Smile alapítvány, ami kifejezetten fejlődő országokban élő, hátrányos helyzetű, beteg gyerekeken segít Hennglise-en is segíthetne.

Három év és tucatnyi vizsgálat után végül idén áprilisra kitűzték Hennglise műtétjének időpontját. A kislány arcáról egy 3 fős orvosi stáb, több mint 12 órán keresztül távolította el a daganatot. Az előzetes vizsgálatok során kiderült, a tumor szerencsére nem érinti a kamaszlány koponyacsontját, ám annyira kiterjedt lett az évek során, hogy az orvosok nem tudták megmenteni a lány bal szemét.

A beavatkozás szerencsére jól sikerült, de mivel a daganat eldeformálta a lány arccsontját, a közeljövőben újabb, rekonstrukciós műtétekre lesz majd szükség. Ha Hennglise gyógyulása a megfelelő ütemben halad majd, legkorábban 5 hónap múlva térhet haza, hogy ott folytassa életét, ahol a daganat előtt abbahagyta. „Alig várom, hogy visszatérjünk Haitira, hogy az egész család lássa, milyen csodát tettek az orvosok Hennglise-szel.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik