Élet-Stílus

Bármikor meghalhat a kisfiú, aki nem érez fájdalmat

Ritka betegsége miatt az ötéves Jude akkor se venné észre, hogy nagy baj van, ha igazán komolyan megsérülne.

Az ötéves brit kisfiú, Jude Grainger első pillantásra éppen olyan, mint bármelyik kortársa: mosolygós, mozgékony és eleven, aki egy másodpercre sem hajlandó megállni. Csakhogy a látszat ebben az esetben csal… A kis Jude ugyanis egy ritka betegséggel született, aminek következtében gyakorlatilag nem érez fájdalmat, így szüleinek a nap minden percében figyelniük kell őt, nehogy kárt tegyen magában.

„Jude egy kromoszóma-rendellenesség miatt rendkívül ellenálló a fájdalommal szemben. Egyszerűen nem veszi észre, ha meghorzsolja, vagy megégeti magát, de úgy hisszük, ha ennél komolyabban megsérülne, azt se venné észre” – mondta a SWNS-nek a kicsi 38 éves édesapja, Laurie, aki elárulta azt is, a kicsi állandó felügyelete komolyan igénybe veszi a családjukat.


Kép forrása: http://www.nottinghampost.com/

Jude-ra nem csak édesapja, és édesanyja, de hat idősebb testvére is felváltva vigyáz. Laurie elmesélte, hogy amikor Jude legutóbb kórházban volt, a legidősebb, 17 éves nővére volt az, aki a 8 órás műszakja után leváltotta a szülőket és virrasztott mellette a betegágyánál.

Hogy megóvják a sérülésektől, a család egy speciális „hálószobát” készített a kis Jude-nak. Egy olyan buborékot, ahol a falak szivacsból vannak, hogy még csak véletlenül se sérthesse meg magát. A szülők az egyik falra emellett egy ablakot is vágattak, hogy gyermekük mindig lássa, mi történik körülötte. „Jude nagyon különleges gyerek, de nem csak azért, mert nem érez fájdalmat” – ezt már a kicsi édesanyja, a 48 éves Dez mondja, aki elárulja, kisfia nem tud beszélni, vagy más egyéb módon kommunikálni a kortársaival, ezért ha megy is oviba, a legtöbbször egyedül ül.

„Az orvosok azzal biztatnak minket, hogy a betegségnek sokféle formája lehet: vannak gyerekek, akik felnőve teljesen önálló életet élnek, de vannak olyanok is, akik egy csecsemő értelmi szintjén maradnak meg. Egy biztos, Jude jelenleg állandó gondoskodást igényel, egy pillanatig sem lehet magára hagyni” – mondja az anya, de azt is hozzáteszi, hogy kisfia megér minden fáradtságot – írta a Nottingham Post.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik