Élet-Stílus

Zöld lesz a medence vize, ha belepisilnek

Hamarosan a mindennapokban is használhatjuk a módszert, ami zöldre festi a medence vizét, ha vizelet vagy széklet van benne.

A német Focus magazin szerint nem kizárt, hogy a jövőben már az úszómedencékben is használják majd azt a módszert, amelyet a Texas A&M Egyetemen fejlesztettek ki. Így vizelet hatására tényleg elszíneződhet majd a medencékben lévő víz.

Az új megoldást a Vladislav Yakovlev vezette kutatócsoport találta ki. Így a vizelet és a széklet is könnyen kimutathatóvá válik, és zöldes színben világítanak. Ehhez a vízbe cinkionokat kevernek, az ionok pedig reakcióba lépnek az urobilinmolekulákkal. Az urobilin a vizelet és más, a test által kiválasztott anyagok mellékterméke. Az urobilin és a cinkionok foszforeszkáló anyagot alkotnak. Ám ez csak ultraibolya fényben lesz zöld, ami az úszómedencékbe vizelőket talán megnyugtathatja – egyelőre.


Kép forrása: Thinkstock

A Szegedi Tudományegyetem honlapja szerint – normális körülmények között a vizelet sárga színű. A sárga szín főként az urokróm nevű pigmenttől származik. Ennek kémiai természete és eredete még nem ismert, valószínű, hogy az urobilin vagy urobilinogén egyik összetevője, amelyhez peptid kapcsolódik.

A most Texasban kifejlesztett eljárással a jövőben a vizekben és a gázokban is jobban kimutatható lesz a szennyeződés. Ezzel a kutatók szerint súlyos betegségek előzhetők meg. E módszerrel ugyanis minimális mennyiségű urobilin is észlelhető. A terrorizmus elleni küzdelemben is fontos lehet a felfedezés, hiszen mérges gázok kimutatására is használható a texasi eljárás.

Szeretne még többet megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik