Élet-Stílus

Megfordult a szíve a mellkasában egy baleset miatt

Az olasz férfi olyan nagyot bukott a motorjával, hogy az ütközés erejétől a szíve kilencven fokkal elfordult.

A 48 éves férfi csodával határos módon túlélte azt a súlyos motorbalesetet, ami miatt a szíve a testének bal oldaláról a jobb oldalára fordult át. A New England Journal of Medicine május 7-ei számában részletesen írt az esetről, ami még a tapasztalt szakembereket is meglepte. „Pályafutásom alatt még soha nem láttam hasonlót” – nyilatkozta dr. Gregory Fontana, a New York-i Lenox Hill kórház kardiológusa. A szakember elárulta az esetben az a legkülönösebb, hogy a sérülés és a szív elfordulása ellenére a beteg végig tudatánál maradt.


Kép forrása: http://www.nejm.org/

Az olasz férfi szíve közel 90 fokkal mozdult el eredeti helyéről egy súlyos motorbaleset miatt: az orvosai azután rendelték el az alapos mellkasvizsgálatot, hogy kiderült, nem a mellkas bal, hanem jobboldalán hallják betegük szívét. A mellkas CT és a röntgen ezután kimutatta, hogy a szív elfordult. Dr. Fontana elmondta, a szokatlan jelenséget minden valószínűség szerint az okozta, hogy az ütközés hatására a férfi jobb tüdejében nagy mennyiségű levegő gyűlt fel, ez pedig akkora nyomást fejtett ki a szívre, hogy végül el tudta fordítani.

Az elfordult szív a szakember szerint nyomta a környező ereket, ennek következtében a férfi vérnyomása igen alacsony volt. Hozzátette, a beteg annak ellenére, hogy elfordult a szíve, kilyukadt a tüdeje, eltört jó néhány bordája és a keze is, túlélte a balesetet. Jelenleg kórházban lábadozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik