Élet-Stílus

Vagina nélkül született, a combjából műtenek neki egyet

A 26 éves nőt úttörő eljárással operálták: a belső combjából vett szövetet használták.

A Mayar-Rokitansky-Küster-Hauser-szindróma, rövidebb nevén az MRKH a női nemiszervek egyik legsúlyosabb elváltozása. Fejlődési rendellenesség, melynek következtében egyáltalán nem alakul ki a méh és a hüvely felső kétharmada, míg a petefészkek és a petevezetékek igen. Mivel a belső nemi szerveket érinti sokszor csak nagy sokára derül ki a baj, mint annál a 26 éves argentín nőnél is, akinek betegségén tavaly úttörő eljárással segítettek orvosai.

A fiatal – névtelenséget kérő – nőnél 14 éves korában diagnosztizálták a betegséget. Ahogy az a legtöbb ilyen esetben lenni szokott, az keltette fel a szülők gyanúját, hogy lányuk nem kezdett menstruálni. Hamar kiderült, hogy a kislánynál nem fejlődött ki rendesen a vagina, ezért az orvosok kilátásba helyezték a műtétet. A szülők azonban kivártak, így végül tavaly, nem sokkal a nő 25. születésnapja után műtötték meg végül.

Noha az eset még tavaly történt, csak most kapott nyilvánosságot, ugyanis a közelmúltban, az Aesthetic Plastic Surgery című neves orvosi szaklapban részletesen beszámoltak az úttörő eljárásról. Ebben az esetben nem a vagina műtéti úton történő megnyitása számított újszerűnek, hanem a tény, hogy az eljáráshoz nem a vastagbélből, hanem a beteg belső combjából vettek szövetet.

Néhány hónappal ezelőtt egyébként még egy ennél is szokatlanabb módszerrel készítettek vaginát négy MRKH-ban szenvedő betegnek: a saját sejtjeiket felhasználva növesztettek új vaginát nekik. A műtéten átesett egyik beteg a New Scientist című tudományos lapnak elmondta, az eljárás segített neki abban, hogy teljes életet élhessen. “Az elején nem volt könnyű megbarátkozni a gondolattal, hogy a testem egy részét egy laborban növesztik. Csak nehezen értettem meg, hogy ez az eljárás jó célt szolgál, de sikerült” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik