Élet-Stílus

A 8 legnépszerűbb szépítő növény

A Házipatika segítségével most nyolc olyan növényt mutatunk, melyekkel szinte bármilyen bőrproblémát kezelhetünk.

Évezredek óta használják belsőleg és külsőleg egyaránt a mediterrán népek kedvencét, az olívaolajat. Értékes gyulladáscsökkentő, hidratáló és öregedésgátló, valamint antioxidáns hatóanyagokban gazdag. Regenerálja, puhítja, selymessé teszi a bőrt, emellett elvétve okoz csak allergiás reakciókat, így azok is alkalmazhatják, akik egyébként érzékenyen reagálnak a kozmetikumokra. Szappanok, samponok, testápolók egyik fő alkotóeleme, de önmagában vagy hordozóolajként alkalmazva is érdemes használni olajos fürdőhöz vagy masszírozáshoz.

Sheavaj (karitévaj)

A shea- vagy karitévaj Afrikából származik, kellemes illatú növényi zsiradék. A-, E- és F-vitaminban igen gazdag, önmagában is bőrápoló, bőrtápláló hatású – ennek köszönhetően a legtöbb ma forgalomban lévő kozmetikum tartalmaz kisebb-nagyobb arányban karitévajat. Gyorsan és hosszan tartóan hidratálja a bőrt, csökkenti a viszketést és az irritációt, így a tiszta sheavaj az ekcémások, pszoriázisban szenvedők számára is megfelelő.

Kép forrása: Thinkstock

Argánolaj

A marokkói nők kedvelt szépítőszerét az elmúlt években kezdi felfedezni a nyugati szépségipar. Az argánfa terméséből préselik. Elsősorban a bőr természetes zsírrétegének helyre- és visszaállításához alkalmazzák: normalizálja a túl zsíros, de a túl száraz bőrt is. A bőrpír csökkentéséhez is használják, de pozitív hatással van a finom ráncokra és az ekcémára egyaránt. Az argánolajos masszázs puhítja és feltölti a bőrt, valamint segít halványítani a hegeket, sebeket és a terhességi csíkokat.

Kamilla

kamilla klasszikus hatásai közé tartozik a gyulladáscsökkentés és a sebek gyógyulásának, a hámképződés folyamatának elősegítése. A kamillatartalmú kenőcsök sebek, lábszárfekély vagy ekcéma, azaz a bőrfelületek kezelésére kiváló, de nyugtató hatását bármilyen gyulladáson kifejti, így a pattanásos bőrűeknek is érdemes kamillát tartalmazó termékeket keresniük. A kamillakivonattal készült samponok, hajápoló szerek pedig szép fényt adnak a szőke hajnak.

Kíváncsi mire való a varázsmogyoró, mit gyógyít a zöld tea, a jojoba és a teafaolaj? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik