Élet-Stílus

Hagyták kiabálni a dédit az idősotthon ápolói

Egy óra alatt több mint háromszázszor hívott segítséget az idős asszony, de senki sem reagált a hívására.

A megdöbbentő és egyben szívszaggató jelenetet még tavaly januárban rögzítette egy rejtett kamera, amit az egyik dél-londoni idősek otthonában rejtettek el. “A kamera azért kellett, hogy biztos lehessek abban, hogy a nagyim a legjobb kezekben van” – nyilatkozta a BBC Panorama című műsorának a felvételeken szereplő 98 éves asszony unokája, Vanessa Evans.

Csakhogy a felvételek Vanessa reményeivel ellentétben éppen arról tanúskodtak, hogy az otthonban egyáltalán nincs minden rendben. Ahogy az a felvételeken is látható, az ágyhoz kötött idős nő, Yvonne Grant kétségbeesetten hív ápolót, mint később kiderült azért, hogy kikísérjék őt a mosdóba. Csakhogy Yvonne többszöri probálkozás után sem kapott segítséget. Ahogy azt a felvétel is bizonyítja, először másfél óra után érkezett hozzá ápoló, aki közölte vele, hogy használja az ágytálat.

Az idős asszony azonban képtelen volt erre – korábban még sosem használta – ezért kérte az ápolót, hogy kísérje ki a mosdóba. Erre azonban nem került sor: az ágyából ugyan kisegítették, ám közölték vele, hogy a mosdóig egyedül kell elmennie. Miután ez nem sikerült, a négygyermekes édesanyát ingerülten visszafektették és magára hagyták. Két órának kellett eltelnie, mire érdemi segítséget kapott.

“Amikor megnéztem a felvételeket, mérges lettem, bár azt nem mondhatnám, hogy meglepett a dolog” – nyilatkozta Yvonne unokája, aki csak azt sajnálja, hogy nem derült ki hamarabb az igazság. “A nagymamám 2010 óta volt az otthon lakója, el se tudom képzelni, ezidő alatt mi mindenen mehetett keresztül” – tette hozzá.

Vanessa egyébként a felvétel elkészülte után nem sokkal nagymamájának is elmondta, videóra vette, ahogy vele bánnak, mire Yvonne csak annyit mondott: “És ez azt jelenti, hogy akkor mostantól vége? Másokkal ugye már nem fogják ezt csinálni?”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik