Élet-Stílus

Öt szakítási típus a Facebookon

Meglepő, vagy sem: a régi barátok gyakrabban törlik egymást Facebookon, mint a felületes ismerősök.

Az “unfriending”, vagyis a barátság megszakítása a Facebookon, általában olyanok között következik be, akik a középiskolából ismerik egymást. Az ok rendszerint olyan megosztó kommentek kiposztolása, amelyek vallási vagy politikai kérdésekről szólnak – mondja Christopher Sibona, a CU Denver Business School doktorandusza, a Phys.org szerint.

A másik fő ok Sibona szerint a gyakori és érdektelen posztok kirakása. A kutató első tanulmánya a “kontextus összeomlását” és az “unfriending” magatartást vizsgálta. Második munkája pedig azt vizsgálta, milyen érzelmi reakciókat mutatnak azok, akikkel megszakították a kapcsolatot.

Mindkét tanulmány egy 1077 főt érintő felmérésen alapult, amelyet a Twitteren végeztek el. A publikálást a 2014-ben 47-edszer megrendezett Hawaii rendszertudományi konferenciára időzítették.

Öt típus

Az első tudományos közlemény szerint a “szakításoknak” öt főbb típusa van, aszerint, hogy mi a kiváltó oka. A leggyakoribb a középiskolai barátok közti kapcsolat lezárulása, a második ok az “egyéb” kategóriába sorolható (ami – tehetjük hozzá – a vizsgálatkor fontos szempontok figyelmen kívül hagyására utalhat). A harmadik leggyakoribb negatív helyzet, amikor a barátunk barátjával szakítjuk meg a kapcsolatot. Munkatársaknál is előfordul (negyedik helyen) és végül az azonos érdeklődésű barátok között sem ritka a törlés.

Ugyanakkor Sibona szerint jelentős különbség van abban, hogy miért bontja fel valaki a barátságot. A munkatárs-barátok általában nem a Facebookon leírt dolgok miatt vesznek össze, hanem a valós, napi kapcsolatokban merülnek fel problémáik.

Az iskolatársak viszont esetleg hosszú időre elszakadtak egymástól, és nem feltétlenül ismerik egymás politikai nézeteit. S miközben fiatalon esetleg nem volt olyan fontos nekik a vallási vagy politikai meggyőződés, addig felnőttként ez harsányabban jelentkezhet náluk, ami mások számára sértő lehet. Ráadásul a szociális médiában a viták online zajlanak és gyorsan elfajulhatnak.

Szeretné tudni, hogy reagálunk arra, ha törölnek minket? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik