Élet-Stílus

Megfejthették a Parkinson-kór titkát?

Elképzelhető, hogy a Parkinson-kór autoimmun betegség, és a neuronokat a saját szervezet támadja meg, idegen betolakodónak érzékelve őket.

A Parkinson-kórnál megfigyelhető idegsejt-pusztulás oka továbbra is tisztázatlan, ám egy friss tanulmány szerint előfordulhat, hogy a neuronokat a saját szervezet támadja meg, miután idegen betolakodónak érzékeli őket – úgy, mint például az 1-es típusú cukorbetegségnél, a cölikáliánál vagy a szklerózis multiplexnél.

“Ez egy új, s valószínűleg vitát kiváltó megközelítése a Parkinson-kórnak. Amennyiben viszont igaz, új utak nyílhatnak az idegsejt-pusztulás megelőzésére, s az autoimmun betegségeknél megszokott gyógymódok is elképzelhetőek” – fogalmazott a szerzőként közreműködő David Sulzer, a Kolumbiai Egyetem professzora.

A Parkinson-kórral kapcsolatos új hipotézis a tanulmányban megfogalmazott más következtetéseken alapul, amelyek mély összefüggést feltételeznek a neuronok és az immunrendszer működése között.

A neurobiológusok évtizedeken keresztül úgy vélték, hogy az idegsejtek védettséget élveznek az immunrendszer támadásaitól, mivel a felszínűkön nincsenek antigének. A legtöbb vírussal vagy baktériummal fertőzött sejt felszínén azonban szoktak lenni ilyenek. Amikor az immunrendszer felismeri az idegen antigéneket, T-sejtek érkeznek a sejt elpusztítására. Mivel a korábbi feltételezések szerint az idegsejteken nincsenek antigének, ezért az immunrendszer nem támadja meg őket.

Szeretne még többet tudni? Olvasson tovább a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik