Élet-Stílus

Láthatatlan emberek vesznek körül minket

Észre sem vesszük azt, ami az orrunk előtt van. Akkor sem, ha az egyik legközelebbi hozzátartozónk az - derült ki egy kísérletből.

Tegyük fel, hogy épp az utcán sétál. Siet, mert szeretne minél hamarabb beérni a munkahelyére, elhozni a gyereket vagy épp elintézni a bevásárlást. Az út szélén a szeme sarkából emberekre lesz figyelmes. Gyorsan odapillant: hajléktalanok, akik hatalmas pakkjaikkal üldögélnek a padokon vagy épp őgyelegnek a kukák körül. Mit tesz?

Megszaporázza a lépteit és meredten maga elé bámul, hogy még csak véletlenül se vegye fel a szemkontaktust, nehogy szóba kelljen elegyednie egyikükkel? Ne szégyellje. A városban élők többsége pontosan ugyanígy tesz, legalábbis ezt állítja az a kifejezetten hajléktalanokat segítő amerikai szervezet, ami szerint a városlakók számára a hajléktalanok ma már gyakorlatilag láthatatlanná váltak.

Olyannyira nem vesznek róluk tudomást, hogy még azt se vennék észre, ha szerettük vagy épp egy közeli hozzátartozójuk ülne ott szakadt ruhákban, hatalmas csomagokkal. A szervezet, hogy állítását bebizonyítsa kitalált egy kísérletet, melyhez önként jelentkező családok segítségét kérte. Miközben egy-egy rokont hajléktalannak öltöztettek, gyanútlan hozzátartozójukat arra kérték, jöjjön el hozzájuk egy megadott útvonalon gyalog, majd beszélgessen velük a család fontosságáról.

A mit sem sejtő szereplőnek egy olyan utcán kellett végigsétálnia, ahol hajléktalanokkal találkozott (a saját beöltöztetett rokonaival), miközben rejtett kamerák figyelték, vajon felismeri-e rokonait. Íme az erről készült videó:

Az eredmény igencsak döbbenetesre sikerült. Ahogy azt önök is láthatták, a szereplők közül senki sem vette észre, hogy az utcán épp egy rokona mellett sétált el. Férj a szeretett feleség mellett, lány az anyja mellett sétált el szemrebbenés nélkül, csak mert hajléktalannak volt öltözve. Miután megmutatták nekik a felvételeket, mindannyian kivétel nélkül elszégyellték magukat, egyikük olyannyira, hogy utólag megkérte a készítőket, vegyék ki őt a filmből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik