Élet-Stílus

A kiselefánt a múlté

Bejutottunk az állatkertté épülő vidámparkba. Találtunk legalább akkora cukiságot, mint Asha.

Egy kormányrendeletnek hála év eleje óta országos jelentőségű védett terület a Fővárosi Állat- és Növénykert. Eddig is védett volt, csak éppen helyi. Most elvileg könnyebb lesz megőrizni a ritka növényeket, természetismeretet oktatni az intézményben, “élményszerűen bemutatni”, kik és mik élnek itt és gördülékenyebb lesz a műemlékvédelem. Budapesten ilyen terület például a Gellért-hegy, a Füvészkert, a Pálvölgyi cseppkőbarlang, vagy a Sas-hegy.

Az állatkert a kedden esedékes Föld Napjáig várt az ilyen területeknek járó ovális tábla bemutatásával, amit végül Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Persányi Miklós állatkert-főigazgató leplezett le. Így nézett ki:

Ha pedig már leleplezták, megmutatták, hogy is áll most az egykor vidámparkként, év elejére azonban már rozsdatemetőként működő terület, amit megkapott az állatkert, hogy oda terjeszkedjen. Csoda nem történt, figyelmeztetett előre Persányi, és tényleg: a hely most sem túl vidám (naná, most is esett), de Tarr Béla azért valószínűleg már nem akarna filmet forgatni. Kis részben azért, mert folynak a munkálatok, és ha hangulatos még nem is lett a terület, az azért mintha már látszana, hogy hogyan lesz majd egyszer. Nagyobb részben pedig azért, mert beköltözött pár állat, nem is akármilyen. Egyelőre kattintsák végig, mi a helyzet most:

Sietni kell, egy hét múlva, 29-én nyit a Holnemvolt Park nevű családi szórakoztató park állatbemutatóval és -simogatóval, játszótérrel, vurstlival. Újra beindul a hullámvasút, a barlangvasút, a körhinta és a mesecsónak. Persányi szerint megszokott, hogy egy héttel a megnyitó előtt még nagyon nem úgy néz ki a terület, ahogy a nagy napon fog, de hát ez nekünk, “mint ádatókban járatos sajtószakértőknek” nyilván nem okoz meglepetést – élt vaskos aktuálpolitikai utalással a főigazgató.

Azért nem árasztom el információkkal a kedves olvasót arról, hogy melyik képen mi látszik, mert kissé hátramaradtam a többiekhez képest, akiket a főigazgató és Hanga Zoltán sajtós kalauzolt. Cserébe csak rám figyeltek az állatok – és itt jön a lényeg, mert állatok már vannak. Például a valóban nagyon veszélyesnek tűnő tevék:

Illetve a két tevecsikó, az első állatok, akik a még üzemi területen születtek, de még szétázva is vannak olyan cukik, mint Asha, a kiselefánt.

Már itt vannak a tevéknél sokkal kíváncsibb kecskék is!

Pár hete pedig kisvaddisznók is születtek, akik esőben is végtelenül boldogok a homokban:

Találtunk emut is, biztos titokban ők is kedvesek, ránézésre a lelkemet akarták.

Bónusz tartalom: fókabemutató, még az állatkert területén, az állatkerti dolgozók tánckarával az előtérben. Mindent beleadtak, annak ellenére, hogy a szalagavatókról a megszületése óta kiirthatatlan dalokra kellett táncolniuk (Cotton Eye Joe, Who Let The Dogs Out, stb.), de azért én mégiscsak az egyik fókát mutatnám, konkrétan az ölelkezős trükköt:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik