Élet-Stílus

Valóban megszakadhat a szív: de mikor?

"Összetört a szíve", "a szíve szakadt meg" - mondjuk sokszor, és közben nem is sejtjük, hogy a jelenség nem csupán a népnyelvben, hanem az orvosi szakszótárban is létezik.

A takotsubo kardiomiopátia, másnéven a megszakadt szív-szindróma lényegében a lelki megrázkódtatás hatására meggyengült szívizom-problémára utal. Most kiderült, hogy nem csak a lelki megrázkódtatások – haláleset, válás, szakítás, csalódás, háborús élmények – hanem a természeti katasztrófák is előidézhetik ezt az állapotot.

Az Arkansasi Egyetem tudósai arra figyeltek fel, hogy a természeti katasztrófákat követően a térségben hirtelen megnő a szívproblémák száma, és számos esetben a megszakadt szív-szindróma áll a jelenség hátterében. Miután több katasztrófa által sújtott területet is megvizsgáltak, két államban – Vermont és Missouri – is döbbenetes számokat találtak, ami rávilágított a tényre, hogy tornádó, árvíz, cunami, tűzvész vagy más természeti katasztrófa is előidézheti az életveszélyes állapotot.

Érdekes, hogy azokban az államokban, ahol évtizedek óta nem történt semmilyen természeti katasztrófa – például New Hapshire és Hawaii -, alig regisztráltak néhány megszakadt szív-szindrómát.

Szeretne még többet megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik