Élet-Stílus

Butává tesz a menstruáció?

Különösen a fájdalmas menstruáció okoz gondokat: a koncentrációzavart és a teljesítménycsökkenést is a számlájára írhatjuk.

Tesztek is kimutatták már, hogy azok a nők, akik a fájdalmas menstruáció (dysmenorrhea) miatt szenvednek, rosszabbul teljesítenek. A rendszeres fájdalom a nők negyven százalékánál lép fel, azaz ötből ketten érintettek. A rossz közérzet a leggyakoribb tünet, de hányinger és görcsök is előfordulnak, míg komolyabb szimptóma 15 százalékuknál lép fel.

Brit kutatók, a Bathi Egyetem munkatársai most azt derítették ki, hogy a fájdalmas menstruáció csökkenti a szellemi teljesítményt, elsősorban számítógépes feladatok esetén – írja a Daily Mail. Az Ed Keogh pszichológus vezette kutatócsoport kimutatta, hogy mindez már nem csupán az észlelést befolyásolja, hanem túlmegy rajta, és a fájdalom a gondolkodást is áthatja.

A kutatók kísérletet is végeztek 52 olyan felnőttel, akik fájdalmas menstruációra panaszkodtak. A figyelmüket vizsgálták, méghozzá “egymással versengő”, azaz párhuzamosan végzendő feladatok esetén. A fájdalom csökkentette a kísérleti alanyok teljesítményét: nemcsak figyelemzavarhoz vezetett, hanem a kognitív képességeket is negatívan befolyásolta.

Szeretne még többet megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik