Élet-Stílus

Szobrot kapott a hajléktalan Jézus

Amerika egyik kisvárosának egyházközössége szokatlan módon ábrázolja Jézust. Hajléktalan, aki egy padon húzza meg magát.

Davidson episzkopális temploma előtt található a szokatlan Jézus-szobor, aki egy takaró alatt húzza meg magát – írja az NPR. A szoborról elsőre csak nehezen lehet megmondani, hogy Jézust ábrázolja, mert a takarón kívül nem látszik sok minden, csak a lábfeje lóg ki, ahol láthatóak a keresztre feszítés nyomai, az átszúrt lábfej.

Rendőrt hívtak Jézusra

David Buck tiszteletes a szoborról elmondta, hogy a fogadtatása elég vegyes volt. Egy nő, amikor először meglátta a köztéri alkotást, rendőrt hívott, mert azt hitte, hogy egy igazi hajléktalan fekszik a padon, csak később derült ki, hogy ő Jézus, egy szobor. Az alkotás egyébként magánadományokból készült, de a tiszteletes elmondta, ők is támogatták a szobor elkészültét, a helyet is ők biztosították.

A szobor és Buck tiszteletes
Kép: innen

„Az az igazság, hogy a mi egyházközségünk egy jómódú közösség, de emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy a társadalom szélére szorultakra is figyelnünk kell” – mesélte Buck tiszteletes, majd hozzátette, hogy a szobor véleménye szerint Máté evangéliumának egyik részletét jeleníti meg, amikor az evangélista Jézust idézi: „Bizony mondom néktek, amit legkisebb testvéreim közül eggyel is tesztek, azt velem teszitek.”

Provokatív alkotás

A szobrot a kanadai művész, Timothy Schmalz készítette, ő maga nem lepődött meg azon, hogy sokan provokatívnak tartják alkotását. Ugyanis ő pont ilyennek szánta, a célja az volt, hogy gondolkodóba ejtse az embereket.

A padon fekvő hajléktalan Jézus egyébként korábban más egyházaknak is fel lett ajánlva, de azt mindenki visszautasította, csak az episzkopálisok fogadták be.

Róma is kaphat egyet

A kanadai szobrász korábban a pápának is megmutatta az alkotásának egy miniatűr példányát, Ferenc pápa pedig a hírek szerint megérintette azt és imádkozott is előtte. Most a római városvezetésre vár mindenki, hogy rábólintsanak a szoborra, amely így akár az olasz fővárosba is kerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik