Élet-Stílus

Tudta, hogy a konyhája tele van szépítőszerekkel?

Az ételek készítéséhez felhasznált alapanyagok nemcsak belülről támogathatják az egészségünket: a hozzávalókból lehetnek csodás szépítőszerek is.

A biokozmetikumok hívei úgy tartják, hogy csakis olyasmit érdemes a bőrükre kenni, amit akár a tányérunkra is tehetnénk. Ám ha valaki mégis inkább a nagy cégek tudományos alapon kidolgozott kozmetikumaiban bízik, annak is érdemes kipróbálnia néhány otthoni szépítőszert. Ha tehát a főzésnél félreteszünk egy-két hozzávalót, az ebéd vagy vacsora mellé meg is szépülhetünk.

Méz és teafű – csillogó szem, puha száj

A tea antioxidánsai frissen, fiatalon tartják a bőrt, a méz pedig egyszerre hidratál és fertőtlenít is.

A kiáztatott teafiltert nyomkodjuk ki, tegyük hűtőszekrénybe, majd néhány percre helyezzük a szemünkre: eltünteti a táskákat és a fekete karikákat, kisimítja a ráncokat, megnyugtatja a gyulladt szemet. A hűvös zöldtea-főzetet frissítő arctonik helyett is használhatjuk: a teába mártott vattapamaccsal egyszerűen töröljük át a bőrünket. A méz a széltől kicserepesedett ajak gyógyítója: kenjünk rá egy vékony réteget, és hagyjuk fent néhány percig.


Minek a drága szépítőszerek, ha ott a konyha?
Kép forrása: Thinkstock

Tojás és olívaolaj: a csillogó hajfürtökért

A tojás és az olívaolaj zsiradéktartalma és vitaminjai táplálják a töredezett hajat. A haj szennyeződéseit a tojásban levő lecitin megköti, ezért kiválóan tisztít is.

A haj hosszától függően egy-két tojást keverjünk össze alaposan egy citrom levével. (A tojás jellegzetes szagát pár csepp levendula-illóolajjal vehetjük el.) Ha extra táplálásra van szüksége a hajunknak, a tojásokhoz keverjünk 5 evőkanál olívaolajat és dolgozzuk össze homogén masszává. A citromos vagy olívás tojáskeveréket vigyük fel a hajunkra (előtte nem kell benedvesíteni a hajat!), és dörzsöljük be alaposan. A fejbőrünket is masszírozzuk át vele. Tekerjünk rá törölközőt, és hagyjuk hatni 15-20 percig – ha van türelmünk, akkor még tovább. Végül langyos vízzel alaposan öblítsük ki a hajból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik