Élet-Stílus

Botrány lett belőle, mégsem árverezik el Hitler könyveit

A franciaországi zsidó intézmények tiltakozására elállt a párizsi Vermot de Pas aukciósház attól a tervétől, hogy elárverezze Adolf Hitler és Hermann Göring tárgyait, köztük útleveleket, könyveket, edényeket - jelentette be hétfőn az árverések felügyeletéért felelős illetékes hatóság (CVV).

Az Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Nemzeti Tanácsa (BNVCA) és a Franciaországi Zsidó Intézmények Reprezentatív Tanácsa (CRIF) követelte, hogy tiltsák be a mintegy negyven tárgy április 26-ra tervezett árverését, mert az szerintük sérti a nácizmus áldozatainak emlékét.

A BNVCA kérte a belügy- és a kulturális minisztert, valamint Párizs rendőrfőkapitányát, hogy tegyen meg mindent “az eladás betiltása és a tárgyak elkobzása érdekében”. A CRIF szerint “az ilyen tárgyakkal való nyilvános kereskedés révén ez utóbbiak ártó jelképes értéket kapnak, amely rokon a cinizmussal és az erkölcstelenséggel”.

Aurélie Filippetti francia kulturális miniszter üdvözölte az aukciósház döntését, amelyet a történelem és a erkölcs szempontjából szükségesnek nevezett. Filippetti levélben kérte a CVV-t, hogy állítsa le az árverést. A “2. DB (páncélos hadosztály) hadizsákmánya Hitler Berghofjában 1945 májusában” elnevezésű aukción, a náci diktátornak a Bajor Alpokban lévő rezidenciájában, illetve a Göring által lakott szomszédos házban talált mintegy negyven tárgyat kínáltak eladásra. Szerepelnek köztük abban a szállodában használt edények is, amelyben a Harmadik Birodalom vezetői megszálltak.

A tárgyakat a Leclerc tábornok parancsnoksága alatt álló francia 2. páncélos hadosztály vitte magával, amely május 4-én érkezett meg a dél-németországi Berchtesgadenbe. A franciák voltak az elsők, akik behatoltak a Berghofba, Hitler hegyi rezidenciájába, amelyet röviddel azelőtt a szövetséges légierő bombázott.

A francia második páncélos hadosztály katonái Göringnek a berchtesgadeni állomáson lévő, az amerikaiak által megállított vonatára is felszálltak, amely tele volt lopott tárgyakkal. “A katonák némi hadizsákmányra tettek szert a kapitány engedélyével” – mondta az AFP francia hírügynökségnek Yves Salmon szakértő.

A tárgyakat négy tulajdonos akarta eladni, közöttük egy egykori őrmester. A 93 éves volt ellenálló, ma párizsi lakos elmondta, véletlenszerűen vette el a vonatból, ami éppen megtetszett neki. Közöttük volt egy Lucas Cranachról szóló 19. századi album, amely Göring születésnapi ajándéka volt. Értékét 1000-2000 euróra (307-615 ezer forint) becsülik. Ugyancsak ő vett magához egy 17. századi kalligráfiát, amelyet Göring 1935-ben kapott ajándékba.

Társai elvittek Hitler rezidenciájáról egy horogkeresztekkel díszített ládát, amelyet a Führer a 49. születésnapjára kapott ajándékba – ennek becsült értéke 3000-5000 euró (922,8 ezer-1,5 millió forint) -, továbbá egy kis asztalterítőt a náci sassal, Hitler monogramjával és horogkereszttel.

A páncélos hadosztály zsákmánya lett egy 1938-as kézirat is, amelyben Franco spanyol diktátor kitüntetésben részesíti Göringet, ezért 3-4000 ezer eurót remélnek az aukción. Az aukciósház becsüse közölte, hogy az árveréshez kérték az illetékes kereskedelmi hatóság előzetes engedélyét, amelyet meg is kaptak, azzal a feltétellel, hogy horogkeresztet ábrázoló tárgyakat nem teszik közszemlére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik