Élet-Stílus

Rókák a köbön

Úgy gondoltuk, hogy hétvégére, kikapcsolódásként némi kultúrával kevert cukit hozunk. Választásunk Berény Róbert „Alvó nő rókával’ című képére esett, így a röpke művészettörténeti bevezető után, fő profilunkban is vörös bundás ravaszdik képeivel olvasztunk szíveket.

(Forrás: Virág Judit Galéria)

A Virág Judit Galéria Facebook oldalán talált információk szerint a szóban forgó kép modellje a művész második felesége, Eta volt. A hölgy elegáns nőiességét Berény számos alkalommal megfestette, ennek példája az ismert Csellózó nő is. Ezt a képet valószínűleg házasságkötésük után készíthette. Alvó alakok gyakran bukkannak fel Berény képein, ami Freud hatásáról tanúskodik – a híres pszichológus a festő személyes ismerőse volt; a művész élénken érdeklődött az álomfejtés iránt is.

A rókák egyébként gyakori szereplői a folklór történeteknek a világ minden táján. A vörösbundás négylábú több európai, ázsiai és afrikai kultúrkörben ravasz, bajkeverésre és csínytevésre hajlamos karakterként jelenik meg. Mindez természetesen cseppet sem változtat azon, hogy a róka nemébe tartozó változatos megjelenésű fajok egytől-egyig gyönyörűek – lásd még az alábbi fotóválogatást!

Egyébként a „ravasz, mint a róka” tökéletesen helytálló megfigyelés. Ma világszerte divat a külön e célra tenyésztett példányok házi kedvencként való tartása, és a tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon játékos, gyakran a kutyánál is ügyesebb és okosabb állatokról van szó. És hogy hogyan is lett ebből a dúvadból társunk? Anno szovjet tudósok több évtizedes kísérletben próbálták reprodukálni a kutya háziasítását rókákkal. A szelídebb, emberhez jobban viszonyuló példányok generációkon át való szelektív tenyésztése által így létrehoztak olyan vörös róka-változatokat, amelyek egyenesen kedvelik és keresik az ember társaságát. Videónkon ugyan nem az új kedvenctrend képviselőit láthatjuk, hanem alaposan elfáradt, mentett kölyköket, de őket is szívesen megdögönyöznénk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik