Élet-Stílus

Zombi-bevásárlóközpontok

Tényleg csak a támadó élőholtak hiányoznak ezekről a poszt-apokaliptikus felvételekről.

Az Egyesült Államok híres hatalmas mega-bevásárlóközpontjairól, amelyek a hatvanas évektől kezdve tűntek fel szinte mindenhol, jól jelképezve az ország elképesztő gazdasági fejlődését. Ötven év elteltével azonban a fogyasztói társadalom templomai közül egyre több és több kénytelen volt bezárni kapuit, és sok épület azóta is elhagyatottan várja következő gazdáját. Ezekről a szép lassan szétrohadó épületekben készült fényképekről közölt válogatást a BuzzFeed.

Rolling Acres Mall: Akron, Ohio

1975-ben nyitotta meg kapuit, és 2013. december 31-én zárt be végleg. A romlás már ilyen rövid idő alatt is megmutatkozik.

 

Hawthorne Plaza Mall: Hawthorne, Calif.

1977-ben adták át, abban reménykedve, hogy lökés ad a város gazdáságának. 1999-ben zárták be, de a lerombolást végül a filmiparnak köszönhetően megúszta. Itt forgatták – az egyébként roppant vicces – Evolúció (2001) és a 2002-es Különvélemény egyes jeleneteit.

 

 

North Towne Square Mall: Toledo, Ohio

A kétezres évek elején indult hanyatlásnak, alig több mint húsz évvel 1980-as megnyitása után, és 2005-ben már végleg be is zárt. Nyolc évvel később le is rombolták.

 

Dixie Square Mall: Harvey, Ill.

A bevásárlóközpont, ahol a Blues Brothers híres autósüldözéses jelenetét forgatták 1979-ben. A 13 évvel korábban átadott épület még abban az évben be is zárt, a bűnözés megnövekedése miatt. Évtizedekig állt elhagyatottan, mielőtt 2011-ben lerombolták.

 

Crestwood Mall: St. Louis

1956-ban kezdték el építését, és egy évvel később nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt. Éveken át tartó hanyatlás után végül 2013 őszén az utolsó bolt is bezárt a központban, ahol 1960-ban még Joh F Kennedy is tartott választási beszédet. Jelenlegi tulajdonosai a piacra dobták, és minden bizonnyal a buldózerek lesznek a következő látogatói.

 

Ha szeretné még több fényképet megnézni a széthulló amerikai bevásárlóközpontokról, kattintson ide, és nézegesse a BuzzFeeden megjelent felvételeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik