Élet-Stílus

A kutyák odavannak az emberek szagáért

Érzelmi reakciót vált ki belőlük a gazdi szaga.

Ha a kutyája mindig örül, amikor meglátja, akkor valószínűleg odavan az ön illatáért. Az ismerős emberek szaga ugyanis, a legújabb kutatások szerint, parfümként lengi be az állatok orrát, és erős érzelmi reakciókat vált ki az agyukban. Amerikai tudósok állítják, hogy az emberek illata aktiválja a kutyák jutalomközpontját – a legerősebb reakciókat pedig azok az emberek váltják ki, akiket az állatok a legjobban ismernek.

“Bár azt hihetnénk, hogy a kutyákat leginkább más kutyák szaga érdekli, érdekes módon a jutalomközpontban a legintezívebb reakciót az emberek váltják ki – nyilatkozta Gregory Berns, az Emory Egyetem munkatársa – Amikor az emberek valaki olyannak a parfümjét érzik, akit szeretnek, az is azonnali, nem tudatos reakciót vált ki. A vizsgálataink alapján úgy tűnik, hasonló a helyzet a kutyák esetében is. Mivel azonban a kutyák szaglószerve sokkal érzékenyebb, mint az embereké, így az érzelmi reakciók is sokkal intenzívebbek, mint a mi esetünkben.”


Kép forrása: Thinkstock

“Amikor hazajövünk a munkából, akkor természetesen kutyánk vizuálisan is érzékel minket. A kísérlet során azonban a szeretett személy fizikailag nem volt jelen, vagyis az érzelmi reakciókat csak és kizárólag a szagok váltották ki.”

A kísérletben 12 eltérő fajtájú kutya vett részt, akiknek folyamatosan megfigyelés alatt tartották az agyműködését, miközben öt különböző illatmintát tartottak az orruk alá. Az illatminták között volt a kutyák saját szaga, egy ismeretlen és egy ismerős kutya szaga, valamint egy ismeretlen és egy ismerős ember szaga.

Még többet szeretne megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik