Élet-Stílus

A jövő gyerekeinek három szülője lesz?

Egészségesebb - más értelmezés szerint genetikailag módosított - babák születhetnek, ha elfogadják azt a tervezetet, amely engedélyezné a háromszülős lombikprogramot.

Február 27-én adta ki a háromszülős lombikbébiprogram elfogadását célzó törvénytervezetét az Egyesült Királyság Egészségügyi Minisztériuma. Miután az Egyesült Államokban betiltották az eljárást, a szigetország lehet az első, ahol a gyermekeknek már három biológiai felmenője lehet.

A kísérleti fázisban lévő háromszülős lombikbébiprogram célja, hogy a sérült mitokondriummal rendelkező édesanyák is egészséges gyermekeket szülhessenek. A mitokondriumoknak, azaz a sejtek energiatermelő központjainak elégtelen működése ritka betegség.

“Évente körülbelül négyezer gyermek születik ezzel a gyógyíthatatlan kórral” – nyilatkozta Shoukhrat Mitalipov, az Oregon Health and Science Egyetem biológusa a Reutersnek. A petesejtben található mitokondriumok meghibásodása olyan betegségekért felelhet, mint a Parkinson-kór, az öröklődő vakság egy fajtája vagy a süketséggel járó cukorbetegség. Így lesz két petesejtből egy egészséges A kezelés lényegét legkönnyebben a tojáson lehet szemléltetni.

A petesejt két részből áll: az egyik a sejtmag (tojássárgája), a másik a citoplazma (tojásfehérje). Az eljárás során a betegséget hordozó nő petesejtjének sejtmagját egy egészséges donor citoplazmájába helyezik, tehát a gyermeket vállaló édesanya egészséges tojássárgáját egy másik nő egészséges tojásfehérjébe helyezik. A cél a citoplazmában található sérült mitokondriumok egészségesre cserélése.

A születendő gyermek teljes genetikai állományát két nőtől és egy férfitól kapja, ugyanakkor “a gyermek szemét, orrát, testalkatát nem határozza meg a donoranya egyszázalékos kölcsöngénállománya. Ezért az sem kérdéses, hogy ki az igazi anyja egy ilyen gyermeknek: az, aki a huszonhárom kromoszómáját adta és megszülte” – nyilatkozta korábban dr. Czeizel Endre.

Kíváncsi, hol tart jelenleg a procedúra? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik