Élet-Stílus

Tízmilliókat érő poros kincset rejtett egy pajta

Az amerikai autógyártás egyik ikonjának szinte teljesen tökéletes állapotban lévő példányát találták meg egy amerikai pajtában.

Az Egyesült Államokban nem számít szokatlannak, hogy igazi autócsodákra bukkannak egy-egy vidéki pajtában, az évek alatt felgyülemlett porréteg alatt. A legtöbbjükön azonban erősen látszanak az eltelt évtizedek és megtett mérföldek, és állapotuk finoman fogalmazva is hagy kívánnivalót maga után, és jelentős – sok pénzt felemésztő – felújítást igényelnek.

Néha azonban igazi csodákra lehet bukkanni. Mint annál a Pennsylvania államban lévő kisvárosi háznál, ahol egy rendkívüli állapotban lévő, 1969-es Shelby Mustang GT500 lapult, amelyből kevesebb mint ezer darab készült. Ami igazán különlegessé teszi az áprilisban árverésre kerülő járművet, hogy mindössze egy tulajdonosa volt, aki kényesen vigyázott kedvencére, és az ikonikus sportautó – aminek láttán minden autószerető ember szíve gyorsabban kezd el dobogni – teljesen eredeti állapotban maradt az eltelt évtizedek alatt.

Poros kincs a limlomok közt – az 1969-es Shelby Mustang, amikor rátaláltak

A kérdéses Shelby Mustang tulajdonosa, Larry Brown 1969 májusában vásárolta meg az autót, alig több mint 5200 dollárért. A szomszédok elmondása szerint hihetetlenül vigyázott rá: nem vezette, amikor esett az eső, és slaggal sem mosta le, nehogy rozsdásodni kezdjen. Mindössze 8500 mérföldet, azaz nagyjából 13 600 kilométert tett meg vele, mire 1973-ban végleg leparkolta a garázsában, ahol az autó az azóta eltelt évtizedeket töltötte.

Az autót most azért árverezik el, mert Brown tavaly örökösök nélkül halt meg, és minden tulajdonát nyilvános hagyatéki árverésen értékesítik. Az árverést bonyolító cég közlése szerint az autó motorja “pöccre beindult”, miután egy új aksit tettek bele és feltöltötték benzinnel.

Csak a portól kellett megszabadítani, hogy csodásan nézzen ki

Az autó minden bizonnyal több tízmillió forintért fog elkelni. Az 1969-es Shelby Mustangok, kevésbé eredeti állapotban és jóval több mérföld megtétele után is több mint százezer dollárért (22 millió forint) szoktak gazdát cserélni árveréseken, úgyhogy a becslések szerint ezért a csodáért akár két-háromszázezer dollárt, azaz bőven több mint 50 millió forintot is fizetni fognak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik