Élet-Stílus

Hatszázezer eurónál is többet fizettek egy kameráért

Több mint hatszázezer euróért kelt el egy árverésen egy Victor Hasselblad által készített kamera, amely annak idején megjárta a Holdat az amerikai Apollo-program keretében.

A Westlicht bécsi galéria szombat esti fotográfiai aukcióján heves licitben Fudzsiszava Terukazu, a Jodobasi Camera japán cég alapítója ajánlotta a legtöbbet, 660 ezer eurót (204 millió forint) a neves svéd feltaláló kamerájáért, amelynek kikiáltási ára 80 ezer euró volt – közölte vasárnap a Westlicht.

Az Apollo-program keretében az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA 14 kamerát küldött a Holdra. A szombaton elárverezett kamera volt azonban az egyetlen, amelyet az űrhajósok vissza is hoztak a Földre. Ez a kamera az Apollo 15 1971-es missziója keretében járta meg a Holdat, Jim Irwin űrhajós 299 felvételt készítette vele.

Kép: Europress Fotóügynökség

A Westlicht szombat esti aukciója, amelyen hatalmas volt az érdeklődés az alapításának századik évfordulóját ünneplő Leitz/Leica cég kamerái iránt, sikerrel végződött, mind a 270 árverésre került tétel elkelt.

192 ezer eurót fizettek például a Leica M6-os prototípusának négy darabból álló szettjéért, amelynek kikiáltási ára 40 ezer euróról indult. Hasonlóan feltornázták a licitálók egy Ur-Rolleiflex prototípus árát, amely 18 ezer euróról indulva végül 78 ezer euróért kelt el. Egy Lorenz Berlin éjszakai kamerát egy gyűjtő kikiáltási ára majd tízszereséért, 114 ezer euróért szerzett meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik