Élet-Stílus

A világ tíz legboldogabb országának titkai

A föld legboldogtalanabb emberei közé tartoznak a magyarok, de vajon mit csinálunk rosszul?

Nemrég jelent meg a World Happiness Report 2013, azaz az a jelentés, amely a világ országainak boldogságát mérte 2013-ban. A 156 országot vizsgáló jelentésben Magyarország a 110. helyezést érte el: Európában csak a bolgárok és a makedónok érzik magukat nyomorultabbul a bőrükben, mint mi. De Irakban, Kirgizisztánban, Koszovóban és Szomáliában is mind boldogabbak az emberek, mint nálunk. Az eredmény a következő faktorok alapján született meg: várható egészséges élettartam, a korrupció mértéke, GDP/fő, döntésszabadság, társadalmi támogatás és nagylelkűség. A CNN áttekintette azt a 10 országot, ahol a felmérés szerint a legboldogabbak emberek, és megtippelték, hogy vajon mi lehet a titkuk.

1.   Dánia

A dánoknak van egy külön, más nyelvre lefordíthatatlan szava, a „hygge”, ami nagyjából a következőket fedi: a biztonság, meghittség, otthonosság és elégedettség érzése, amely a család és a barátok körében tölti el az embert. Emellett persze ott van nekik a Tivoli Gardens, a világ egyik legrégebbi vidámparkja, amely idén április 10-én nyitja meg újra kapuit. Aki csendesebb és még autentikusabb szórakozásra vágyik és történetesen Dániában jár, kipróbálhatja a „Dine with the Danes” szervezet szolgáltatásait, akik házi vacsorákat szerveznek turistáknak, valódi dán családoknál.

Tivoli Gardens (fotó: Wikipédia)

2.    Norvégia

Osloban minden gurman jókedvre derül, talán ők húzták fel a statisztikákat: a Michelin étteremkalauz nemrég hat csillagot osztott szét öt osloi étterem között, a Dovrefjell Nemzeti Park pedig a természetkedvelőknek nyújthat kikapcsolódást: a szerencsések még rénszarvasokat is láthatnak. A nap ugyan nem sokat süt, de úgy tűnik, számos dolog kárpótolhatja a boldogságra éhes norvégokat és az oda látogatókat.

Frogner Park, Oslo (fotó: Wikipédia)

3.    Svájc

Élénkzöld lankák, mennyei sajtok, szép órák és síelés. Mi más kellene a boldogsághoz? Ha Svájcba látogat, föltétlenül látogasson el a 7000 fő lélekszámú Appenzell falucskába, ahonnan kitiltották az autókat, vagy mássza meg a híres Matterhornt – bár ez utóbbi csak gyakorlott mászóknak ajánlott.

Appenzell (fotó: appenzell.ch)

4.    Hollandia

A tavasz összetéveszthetetlen jele, hogy az ikonikus holland virág, a tulipán már nyílni kezdett a Keukenhof-kertekben, amely március 20-án nyitott újra. A látogatók a világ minden tájáról érkeznek, hogy megcsodálják a különböző tulipánokat (ha ide tart, igyekezzen, mert csak május 18-ig tart nyitva a kert). Az aprócska országot kerékpáron is végig lehet járni: a négyszáz kilométeres túrát nyolc nap alatt szokták megtenni. És persze ott van Hollandia sajátos, legális zamata, ami azonnal mosolyt csal az ott járók arcára.

Keukenhof (fotó: Wikipédia)

5.    Svédország

Annak ellenére, hogy Svédország adta az elmúlt évtized legizgalmasabb, legsötétebb krimijeit a világnak, mégis a tiszteletre méltó ötödik helyen végzett a boldogság listán. Ha oda látogatván felfedezzük Stockholm középkori óvárosát, vagy a főváros környéki szigeteket, rögtön meg is tudhatjuk, miért.

Djurgarden, Stockholm (fotó: Wikipédia)

6.    Kanada

A lista hatodik pontjához érve egyre biztosabbak lehetünk benne, hogy hidegben is lehet boldogan élni, amíg meg nem halunk. Kanadának például ott van a világhírű juharszirup, a hangulat kedvéért ezt itthon is beszerezhetjük. Ha azonban lehetősége van ebben a csodálatos országban szétnézni, semmiképp se hagyja ki a Banff Nemzeti Parkot, melyet sítalpakon lehet felfedezni, vagy csak vegyüljön el a különböző nyelveken beszélő nagyvárosi emberek forgatagában: multikulturalizmus, nem amerikai módra.

Banff Nemzeti Park (fotó: Wikipédia)

7.    Finnország

A finnek kétségtelenül szerencsések, még a Télapó is hozzájuk teszi le először az ajándékokat. Északon az aurora borealis természeti jelenségét lehet megcsodálni, de Kakslauttanenben például üveg iglooban is lehet aludni, majdnem a csillagos ég alatt (talán elronthatja a romantikát, hogy zuhany csak a szomszéd épületben van, és nem biztos, hogy az ember szívesen rohan el tusolni mínusz harminc alatt).

Kakslauttanen (fotó: kakslauttanen.fi)

8.    Ausztria

A császárváros zenei élete messze földön híres, ha Mozart zenéjének hallgatása közben még egy falat Mozertkugeln is lecsúszik, az a statisztikák szerint is maga a tömény boldogság. Persze ott van még a Sacher-torta, az osztrák almás rétes és az egyéb ízletes fogások. Csak el ne rontsa az örömünket, ha hazatértünkkor a mérlegre állunk!

A Bécsi Opera (fotó: Wikipédia)

9.    Izland

És még a magyar nyelvre mondják a külföldiek, hogy furcsa! Próbáljon csak bármit is kimondani vagy felolvasni izlandiul! Például a Snaefellsjökull Nemzeti Park nevét, ahol egyébként gleccsert lehet látni egy aktív vulkán tetején, vagy meg lehet mártózni az ország valamelyik természetes hőforrásánál.

Snaefellsjökull (fotó: Wikipédia)

10.  Ausztrália

Ausztráliában egy életre elegendő látnivaló van: a világ hét természeti csodájának egyike, a Nagy Korallzátony itt található, amely több mint 344.000 kilométert fed le, és közel négyezer sziget tartozik hozzá. Kevesen tudják, de ugyancsak a kontinensen található a déli félteke legnagyobb buddhista temploma, a Nan Tien. Emellett figyelemreméltó mértékű magyar diaszpóra él Ausztráliában, és ha ez nem lenne elég, két falu között sokszor repülőgéppel közlekednek.

Gold Coast, Ausztrália (fotó: Wikipédia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik