Élet-Stílus

A férjtől függ a boldog házasság

A férfiak személyisége, egészségi állapota és hozzáállása létfontosságú a párkapcsolat fenntartásában, és abban, hogy boldogan éljenek - derítették ki amerikai tudósok.

A kutatási eredményekből az is kiderült, hogy a nők esetében a hasonló tulajdonságok közel sem számítanak annyira a házasság békéjének és harmóniájának fenntartásában. A kutatók szerint ez többek között az eltérő elvárásokban keresendő: a nőktől ugyanis alapvetően jobb alkalmazkodóképességet és simulékonyságot várnak el.

“A feleségek több konfliktusról számolnak be, ha a férjük beteg. Ha azonban a nő beteg, akkor ez nincs igazából hatással a házasság kiegyensúlyozottságára” – mondta a kutatás vezetője, James Iveniuk szociológus.

A kutatás során 953 heteroszexuális párral töltettek ki kérdőívet, és interjút is készítettek velük. A párok tagjainak életkora 63 és 90 év között volt és átlagosan 39 éve voltak együtt. Iveniuk és társai különböző személyiségjegyekkel hozták összefüggésbe azt, mennyire boldog és kiegyensúlyozott egy házasság – ráadásul jól megfigyelhetőek voltak a nemi különbségek, vagyis ha a férfinak voltak bizonyos tulajdonságai, akkor azok a kapcsolat sikerességét jobban befolyásolták, mintha a nőre voltak jellemzőek ugyanezek a tulajdonságok.

Szeretne még többet megtudni? Kíváncsi a folytatásra? Kattintson át a Házipatika oldalára!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik