Élet-Stílus

Kattog az állkapcsa? Ez lehet a gond!

Kattog az állkapcsunk, vagy nem tudjuk miért fáj a fejünk, esetleg a fogunkat csikorgatjuk éjszakánként? Az állkapocs működésével lehet gond.

Kifejezetten az állkapocs ízület betegségeivel foglalkozik egy speciális munkacsoport a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikáján, egyedüliként az országban. Vezetőjük, Hermann Péter elmondta, a betegségnek sokféle tünete lehet: járhat valamilyen hangjelenséggel – súrlódás, kattogás -, korlátozott lehet az állkapocs mozgása, de fájdalom is gyakran jelentkezik. Egy, a klinika által készített országos felmérésből kiderül: minden harmadik megvizsgált pácienst érinti valamely probléma.

Ízületi betegség miatt fájdalmas lehet az állkapocs mozgatása is, de sokszor előfordul, hogy a betegnek állandóan fáj a feje. Ezért rendszeresen előfordul, hogy a betegek fájdalomambulanciára, neurológushoz mennek, és csak hosszú idő után jutnak el a klinikára.

A tapasztalatok szerint az ízületi problémákkal küszködő betegek nagy részének helytelen a testtartása, előre görnyednek, a fejük, nyakuk is előre tolódik, így az állkapocs helyzete sem megfelelő, és ízületi panaszokhoz vezethet. De például a folyamatos rágózás is állandó megterhelést jelent a rágó ízületeknek – ez is okozhat bajt.

A betegek kétharmada nő, zömében középkorúak. A betegség kialakulásának – Hermann szerint – két alapvető oka lehet. Az egyik pszichés: szorongás vagy akár tartós stressz miatt is kialakulhat állandó állkapocs-szorítás, éjszakai fogcsikorgatás.

Kíváncsi a másik okra? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik