Élet-Stílus

Meghalt, mert orvosa szerint túl fiatal volt a rákhoz

A 19 éves lány többször is volt panaszával nőgyógyásznál. Kérte orvosát, hogy végezzen rákszűrést, de a szakember túl fiatalnak tartotta őt a betegséghez.

Sophie Jones múlt szombaton, mindössze négy hónappal azután, hogy előrehaladott méhnyakrákkal diagnosztizálták, belehalt a betegségébe. Családja mind a mai napig képtelen felfogni, hogy Sophie-nak azért kellett meghalnia, mert a kora miatt nem végeztek el rajta egy olyan tesztet, ami megmenthette volna az életét.

Megtört édesanyja, Peri Cawley szerint kislánya a diagnózist megelőzően éveken keresztül járt a nőgyógyászához: apró vérzésekkel, hátfájással, rossz közérzettel. Többször kérte orvosát, hogy végezze el rajta is a méhnyakrákszűrést, ám az orvos az akkor még csak 18 éves lányt túl fiatalnak tartotta a betegséghez, és elutasította a kérését. Hozzátette, nem véletlen, hogy a rákszűrést csak a 25 év feletti nőknek tették kötelezővé.


Az életvidám Sophie (középen) modellkedni akart
Képek forrása: Liverpool Echo

A kezdő modell Sophiet ezután sokáig Crohn-betegséggel kezelték, ám mikor romlott az állapota és kórházba került, az orvosok végre elvégezték rajta a rákszűrést is. Kiderült, hogy a lánynak előrehaladott méhnyakrákja van, ami már átterjedt más, életfontosságú szerveire is. Az orvosok elmondták neki, hiába kap betegségére kezelést, nem tudják megmenteni az életét. Sophie négy hónappal később halt meg.

Édesanyja most minden erejével azért kampányol, hogy felhívja a közvélemény és a világ figyelmét arra, milyen fontos az, hogy a megfelelő szűrővizsgálatokhoz mindenki hozzájuthasson. „Ha a lányomnak lett volna választása, tovább élhetett volna. De nem volt, így a betegségét már csak akkor vették észre, amikor már semmit sem tehettek.” A kétségbeesett asszony még egy online petíciót is létrehozott, melyben azt kérelmezi, hogy a méhnyakrákszűrést Nagy-Britanniában többet ne kössék életkorhoz.

Hogy célt érjen, még egy megrázó fotót is közzétett lányáról, ami a halála előtti utolsó napokban készült. „Tudom, sokan elítélnek majd azért, hogy megosztottam ezt a képet. Higgyék el, sokat beszélgettünk erről a családban, és úgy döntöttünk, ha ez segít abban, hogy a tesztek hozzáférhetőek legyenek, és megmenthessünk hasonló cipőben járó lányokat, akkor meg kell tennünk. Azt akartam, hogy mindenki lássa, milyen rettenetes betegség a méhnyakrák” – tette még hozzá.


Az anya azt akarja, hogy lánya esete többet ne fordulhasson elő

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik