Élet-Stílus

Erre lesz jó a csokipirula

A fekete csokoládé tápanyagaival teli tabletta szívvédő hatását kutatják.

A fekete csokoládé tápanyagaival teli tabletta nagy léptékű tesztje kezdődött el az Egyesült Államokban. Azt vizsgálják, hogy a kakaó flavonoidjai segítenek-e megelőzni a szívrohamot és az agyvérzést, ahogy azt korábbi kisebb tanulmányok alapján vélik.

A pirulákban olyan sok a tápanyag, hogy rengeteg szelet csokoládét kellene megennie annak, aki a kutatásban tesztelt mennyiséghez kívánna jutni. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) és a Mars élelmiszer-ipari konszern finanszírozta vizsgálatban mintegy 18 ezer férfi és nő vesz részt.


Kép forrása: Thinkstock

“Azért esznek az emberek csokoládét, mert szeretik, nem azért, mert használ az egészségüknek. Most azt kutatjuk, valóban vannak-e kedvező hatásai a közkedvelt édességnek, ha nincs benne se cukor, se zsiradék” – magyarázta JoAnn Manson, a Harvard Egyetemmel együttműködő bostoni Bringham és Női Kórház munkatársa, a kutatás vezetője.

Ez a kutatás lesz az első nagyszabású vizsgálat, amely a kakaó flavonoidjaival – a növényvilágban előforduló, gyógyhatású vegyületekkel – foglalkozik. Korábban ezekről az anyagokról kisebb tanulmányok kimutatták, hogy javítottak a vérnyomáson, a koleszterinszinten, a szervezet inzulin-felhasználásán és – többek között – az artériák állapotán is.

Kíváncsi a folytatásra? Szeretne még többet tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik