Élet-Stílus

“Öleljétek meg azokat, akiket szerettek, ne várjatok addig, amíg túl késő lesz”

Röviddel halála előtt megható levéllel búcsúzott öt unokájától egy 72 éves nagypapa.

Az idős James K. Flanagan 2012-ben lánya unszolására írt egy levelet, melyben összeszedte azokat az évek során gyűlt bölcsességeket, tapasztalatokat és tanácsokat, melyekről úgy gondolta útravalóként és iránymutatóként szolgálhat majd öt unokájának. A 72 éves James akkor még nem tudhatta, hogy nagy gonddal megírt levele egyben búcsúlevél is lesz: nem sokkal később ugyanis váratlanul, szívroham következtében meghalt.

A levelet később lánya hozta nyilvánosságra, mert úgy érezte, édesapja soraiból nem csak unokái tanulhatnak majd. Most ebből a megható levélből idézünk részleteket:

„Kedves Ryan, Conor, Brendan, Charlie és Mary Catherine,

bölcs és gondos lányom, Rachel már régóta noszogat, hogy írjak nektek néhány sort azokról a dolgokról, melyeket életem során megtanultam. A levélírásnak most 2012. április 8-án, a 72. születésnapom estéjén jött el az ideje.

Ne féljetek…senkitől és semmitől. Mindig legyenek céljaitok, álmaitok még akkor is, ha ezeket a többiek „elérhetetlennek” és „furcsának” találják. Ha ezek a „többiek” nem hoznak nektek meleg levest a betegágyatokhoz és nem állnak mellétek a bajban, akkor nem számít mit mondanak. Kerüljétek a megkeseredett pesszimistákat.

Ha van egy álmotok, lássatok neki a megvalósításának. Ne keressétek a kifogásokat, mert nincs annál rosszabb, mint az életetek végén azokat a dolgokat számba venni, amikért gyávák voltatok harcolni. Vállaljatok kockázatot, és igen, hibázzatok, ha ez kell ahhoz, hogy elérjétek a célotokat.

Ezen a világon mindenki átlagember. Lehet, hogy csicsás kalapba járnak, és az is lehet, hogy komoly rangjuk és (ideiglenesen) hatalmuk van, és úgy csinálnak, mintha a többiek felett állnának. Ne higgyetek nekik! Ugyanolyan kétségeik, félelmeik és vágyaik vannak, mint bármelyikőtöknek. Ők is esznek, isznak, alszanak, sőt még finganak is, mint bárki más. […]

Csináljatok bakancslistát azokról a dolgokról, amit meg akartok valósítani: utazás, nyelvtanulás, egy találkozás. Mindenről. És minden áldott nap tegyetek a megvalósításáért. Ne halogassatok semmit, ez ugyanis a legbiztosabb módja annak, hogy valamit ne csinálj meg!

Mindenkihez legyetek kedvesek. Sose tudhatjátok ki, milyen fájdalmat cipel magában, és hogy szüksége van-e a támogatásra. […]

Olvassatok el annyi könyvet, amennyit csak tudtok. Nem kell hozzá se aksi, se töltő, és bárhová magatokkal vihetitek. […]

Öleljétek meg azokat, akiket szerettek. Mondjátok el, mennyit jelentenek nektek: ne várjatok addig, míg túl késő lesz…”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik