Élet-Stílus

Rontja az alvás minőségét a mobil

Egy felmérés szerint tízből nyolcan az éjjeli szekrényükön tartják a mobiltelefonjukat és nagyjából minden második ember a telefonját használja ébresztő óraként is.

Dr. Guy Meadows, a londoni The Sleep School munkatársa főként álmatlanságban szenvedőkkel foglalkozik, és megfigyelése szerint, azok a betegei, akik éjjelente nem tartják a készüléküket a hálószobában, sokkal jobban és nyugodtabban alszanak. Ennek oka az, hogy a mobiltelefonok fénye megzavarja a szervezetünk természetes ritmusát elhitetve vele, hogy valójában nappal van, így nincs itt az alvás ideje – íra a Házipatika.com.

A képernyő fénye a retinában található sejteket stimulálja, innen pedig az agyba jut tovább az üzenet. Minden mesterséges fényvisszafogja a melatonin termelődését, ám a képernyő fényének még fokozottabb az ilyen jellegű hatása.

Mindennek hátterében az a tény áll, hogy atelefonokból, tabletekből és egyéb elektronikai eszközökből nagy mennyiségű kék fény áramlik ki, aminek jóval stimulálóbb a hatása, mint például egy villanykörte fényének. Ennek pedig oka az, hogy a retinában levő sejtek a melanopszin nevű pigment miatt érzékenyebbek a kék fényre, mint az egyéb színűekre.

Már egy egészen rövid ideig tartó fény, például egy sms érkezése is zavaró hatású lehet. Tízből négy okostelefon-tulajdonos arról számolt be, hogy ha már felriad a telefonja jelzésére, akkor már ellenőrzi is, hogy milyen üzenet érkezett, azután pedig már e körül kezdenek forogni a gondolatai, és máris vége a nyugodt pihenésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik