Élet-Stílus

Minden, amit egy levágott péniszről tudni kell

Lehet még vele szexelni? Vissza tudják varrni? Mennyire fáj? Megválaszoljuk azokat a kérdéseket, amik egy ilyen hír olvasása után felmerülhetnek.

Csütörtökön az egész világsajtót bejárta annak a szerencsétlenül járt negyven éves férfinek a története, akire súlyos állapotban, a middlesbrough-i autópálya mellett levágott péniszét keresve találtak a rendőrök. Habár az esetről részleteket azóta sem hoztak nyilvánosságra, annyi kiderült, hogy a férfi “ágyék környéki” sérülését egy 22 éves fiatalember okozhatta, akit később le is tartóztattak.

Miközben a sérültet a mentők kórházba szállították és mesterséges kómába helyezték, a rendőrök a teljes autópályát lezárták, hogy megkereshessék a férfi hiányzó testrészét, hogy az orvosok – ha még van rá mód – megmenthessék férfiasságát. Merthogy, ha elég gyorsan sikerül megtalálni, a szerv még ilyenkor is menthető. Tudta?

A hír kapcsán most ezeket és az ehhez hasonló égető kérdéseket gyűjtöttük össze. Sőt, még válaszolunk is rájuk.

Megmenthető-e egy levágott pénisz?

Raj Persad, neves brit urológus és merevedési zavarokkal foglalkozó specialista szerint az egész attól függ, hol történt a sérülés. A szakember szerint minél közelebb van a seb az úgynevezett pudendális ideghez (az ideghez, ami az agyat és a nemi szerveket köti össze), annál kisebb az esélye, hogy a pénisz később úgy működik majd, mint korábban.

Hozzátette, a sebészeknek a pénisz visszavarrásakor nehéz dolguk van: nemcsak az idegek helyreállítására kell figyelniük, hanem a merevedésben fontos szerepet játszó barlangos testekére is.

Mennyire fájdalmas?

Röviden: nagyon. És a rossz hír, hogy nem csak a sérülés pillanatában és közvetlenül utána, de sok esetben még évekkel azután is. Különösen azokban az esetekben valószínű a hosszantartó, krónikus fájdalom, amikor a herék nem, csak a pénisz sérül. Mivel a férfi nemi hormon, ami felelős a szexuális étvágyért a herékben termelődik, ilyenkor nagy a veszélye, hogy a sérültben állandósul egyfajta frusztráció, mert képtelen kielégíteni a vágyait.

Lehet még vele szexelni?

Amennyiben a sebészeknek sikerül időben visszavarrniuk a hiányzó testrészt, úgy a statisztikák szerint a sérültnek minden esélye megvan, hogy pontosan olyan szexuális élete legyen, mint a baleset előtt. Hogy ezt honnan tudjuk? Például abból a kínai tanulmányból, melyhez 50 olyan férfit vizsgáltak, akiknek korábban vissza kellett varrni a péniszét. (Igen, Kínában valamiért a pénisz levágása egyre gyakoribb jelenség…) A vizsgálat végén egyébként kiderült a tesztalanyoknak egyikük kivételével tökéletesen működött a férfiassága.

És, ha nem lehet visszavarni?

Szerencsére az orvosoknak már erre a problémára is van megoldásuk. Ilyenkor a hiányzó szervet a test máshonnan vett szöveteiből pótolják. Bár egy-egy ilyen elájrás komoly orvosi sikernek számít, a páciensek mégsem lelkesednek érte. Csak az igazán kétségbeesettek vállalkoznak a műtétre, főleg azért, mert egy ilyen pénisz se kinézetre, se funkcióját tekintve nem olyan, mint az eredeti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!