Élet-Stílus

Horror összeget ajánlott fel a milliárdos fia

Jelentős összeget, 24 millió dollárt (5,4 milliárd forintot) adományozott egy orrszarvúk megóvását célzó high-tech kampány elindítására a dél-afrikai nemzeti parkok hálózatának Warren Buffett milliárdos befektetési guru szintén üzletember fia, aki az Egyesült Államok déli határain folytatott drogellenes háborúhoz hasonlította a veszélyeztetett faj megvédéséért vívott küzdelmet.

Howard Buffett Johannesburgban adta át a tetemes összegről szóló csekket. Az adományból egy 30 hónapon át tartó hadjáratot finanszíroznak, hogy megfordítsák az orvvadászok ellen jelenleg vesztésre álló harcot a híres Kruger Parkban, ahová a vadászok Mozambikból szivárognak be és tizedelik meg az orrszarvúállományt.

A pénzből helikopterekkel és más high-tech eszközökkel, többek közt kifinomult szenzorokkal ellátott járművekkel szerelik fel a parkőröket. Érzékelőket terveznek telepíteni a mozambiki határon húzott kerítésre is.

A helyzet “nagyon is hasonlít a nálunk, az amerikai-mexikói határon zajló drogháborúra” – mondta Howard Buffett, utalva az amerikai és a mexikói hatóságoknak a kábítószer-kereskedők ellen vívott harcára.

A Dél-afrikai Köztársaság, amelynek területén a világ vadon élő csaknem összes orrszarvúja található, tavaly 1004 példánnyal lett szegényebb az orvvadászok miatt. 2012-ben 668, 2011-ben 448 egyeddel végeztek. A legtöbb esetet a Kruger Parkból jelentik, ott 606 állatot veszítettek el az előző évben, idén pedig már 113-at. Az országban élő tülkösök száma hozzávetőleg 20 ezer. “Vesztésre állunk egész Afrikában, küzdenünk kell, ahogy és ahol csak tudunk” – mondta Buffett.

A rinocéroszvadászatot a Vietnamhoz és Kínához hasonló feltörekvő ázsiai országokban jelentkező kereslet fűti. Az állatok tülkére hagyományos orvosságokhoz van szükség, néhol afrodiziákumként tekintenek rá. A tülök kilójának feketepiaci értéke 65 ezer dollár, vagyis értékesebb a platinánál, az aranynál vagy épp a kokainnál.

A Kruger parki rangereknek orvvadászok százaival kell megküzdeniük. A bűnszervezetek készpénzt ígérnek a szegény és túlnyomó részt munkanélküli vadászoknak, akik Mozambik Maputo és Gaza nevű tartományainak falvaiból indulnak a szomszédos Dél-Afrikába, hogy vállalják a kockázatos küldetést, az orrszarvúk levadászását.

Howard Buffett Afrika-szerte több programot támogat alapítványa révén. Ezek között vannak a földművelést, a vadvilág megóvását és a szegénység csökkentését célzó projektek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik