Élet-Stílus

Boldogabbak a férjükről gondoskodó nők

Valamivel boldogabbak azok az idős nők, akik beteg férjükről is gondoskodnak és mellette látják el a háztartást, mint azok, akik csak azért végzik el a házimunkát, mert szükséges.

Vicki Freedman, a University of Michigan társadalomtudományi intézetének kutatója, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a kutatás eredményei felülmúlják a várakozásaikat. Korábban ugyanis sokan tanulmányozták azt, mennyi terhet ró az ápolóra, ha egy beteg hozzátartozóról kell gondoskodni, így a jelenlegi kutatásban is azt várták, hogy a gondoskodás automatikusan boldogtalansággal jár együtt.

“Meglepő volt, hogy az idősebb nők mennyivel boldogabbak voltak akkor, ha a férjükről gondoskodhattak, mint amikor csak a házimunkát végezték el. Az ápolási feladatok ráadásul nem jelentettek kisebb örömöt, mint más tevékenységek” – mondta Freedman.

A kutatáshoz egy 2009-es telefonos felmérés adatait használták fel. Ebben 400, 50 éven felüli házaspárt kérdeztek ki arról, milyen tevékenységeket végeztek el az előző napon, illetve ezektől mennyire érezték magukat boldognak vagy éppen frusztráltnak (ez utóbbi érzések mértékét egy 0-6 közötti skálán kellett meghatározniuk).

Kíváncsi a folytatásra? Olvassa el a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik