Élet-Stílus

Magyar alvásorvosokat díjaztak

Európa csaknem harmada szenved alvászavaroktól, a nem kezelt problémáknak súlyos következményei lehetnek.

Közeleg az alvás világnapja

Egy nemzetközi alvásminősítő rendszer kidolgozása, az alvásproblémák kezelése, valamint az ezek miatti közúti balesetek megelőzése terén végzett tevékenységéért díjazta magyar szakemberek egy csoportját az Alvásorvosok Világszövetsége (World Association of Sleep Medicine – WASM) az alvás világnapja alkalmából.

A többek közt neurológusok, alvásterapeuták, allergológusok és ortopéd szakemberek alkotta magyar kutatócsoport dolgozta ki a Sleepfriendly Programot, egy sztenderdizált nemzetközi alvásminősítő rendszert, amelynek alapján objektíven értékelhetők az alvóhelyek körülményei. A csoport, köztük Németh György, a program elnöke a Distinguished Activity Award elnevezésű kiválósági díjat kedden a WASM Budapesten megrendezett nemzetközi eseményén, a World Sleep Day 2014 konferencián kapta meg.

Németh György az MTI megkeresésére szerdán elmondta, hogy programjuk egy viszonylag szigorú rendszeren, egy 80-100 kérdésből álló teszten alapul, amely többek közt a fekhely és a levegő minőségét, a fény-, illetve hangviszonyokat vizsgálja.

A szállodák világában lehangoló eredményre jutottak évekkel ezelőtt a kutatók, akadtak ugyanis olyan helyszínek, ahol egyáltalán nem foglalkoztak az alvás körülményeivel. Ezért döntöttek úgy, hogy megkeresik a leginkább alvásbarát szállodákat, majd ezt kiterjesztették nemzetközi szintre is. Erre figyelt fel a New York-i központú Alvásorvosok Világszövetsége – mondta el Németh György.

A szakkonferencia keretében Sleepfriendly Hotel minősítést kapott az egyik nemzetközi szállodalánc is, amely a magyar szakértők rendszere alapján 2016-ig a világ 38 országában lévő valamennyi szállodájában megújítja szobái és lakosztályai berendezését az alvásminőség javítása érdekében.

Magyarországon ötödik éve ünneplik az alvás világnapját a tavaszi napéjegyenlőséget megelőző pénteken – idén ez március 14-re esik.

Éveket vehet el az életünkből

A felmérések szerint Európa felnőtt lakosságának harminc százaléka szenved alvászavaroktól – ezek a még nem krónikus problémák. A Magyarországon élők 32 százaléka küzd alvásproblémákkal, aminek a hátterében társadalmi, szociológiai, élettani okok állhatnak – mutatott rá Németh György.

Hangsúlyozta: kiemelkedő fontosságú annak tudatosítása, hogy az alvászavarok kezelhetőek, csaknem száz százalékban gyógyíthatók. Ám a nem kezelt problémák súlyos egészségügyi következményekkel járnak, egyes kutatások szerint akár 8-10 évvel is megrövidíthetik az ember életét, nem is beszélve a kialvatlanság okozta közúti balesetekről – mondta el Németh.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik