Élet-Stílus

Írjon verset a guglival!

Ha akad műalkotás, amely mindennél jobban kifejezi a korát és néplelket, akkor ez az.

Magyaroszág 2014.

 

Nem tudom az életemet, miért kell

Sapkában ülni a lakásban, hová lettél, drága völgyünk?

Fűszag van a villamoson, a szádba verem, vagy a szád beverem,

Berki Krisztián. Lehet, hogy terhes vagyok, de mennyibe kerül egy szülés.

Hová tegyem, a pénzem, a mélynyomót, buliból ma asszony feleség.

 

Nem érti? Ez egy magyar google vers.

Aki már próbált valaha hosszasan megkeresni valamit a Google keresőben, érezhette már úgy, hogy a kereső olvas a gondolataiban: néha már két betű után magától felkínálja a teljes mondatot, amire rá akarunk keresni. E gondolatolvasó csoda neve Google Instant. Nem az óriáscég volt az első, amely ezzel a megoldással állt elő, és nem is mai újítás ez (2008 óta működik). Az idő előre haladtával viszont egyre kifinomultabb, hatékonyabb, és ezzel párhuzamosan izgalmasabb lesz. Közben egy érdekes tendencia van alakulóban: talán mindenki emlékszik, mikor még pár éve, ha például meg akartuk tudni, hogy hol van a közelben pékség, akkor valami ilyesmit írtunk be: „pékség Blaha”. Mostanra azonban hajlamosak vagyunk úgy beszélni a Google-lel, mintha egy valódi ember lenne.

Hogy működik? A szolgáltatás azt veszi alapul, hogy az emberek hogyan is böngésznek valójában. A népszerűséget, korábbi kereséseket egyaránt figyelembe veszi, miközben blokkolja az illegális tartalmakat, pornót, vagy gyűlöletbeszédet (ez utóbbi magyarul még nem tökéletesen működik).

Egy Tumblr oldal, a Google Poetics elkezdte gyűjteni a legszebb, legérdekesebb, legmeghökkentőbb javaslatokat, amelyekkel a Google előállt – természetesen angol nyelven. Mi megnéztük a leggyakoribb magyar kereséseket, és súlyos következtetésekre jutottunk. Egyrészt, hogy a magyar internetezőket, vagyis önöket, valamilyen megfejthetetlen okból tényleg érdekli Berki Krisztián. Másrészt, hogy a kereső kifejezésekből egész jó absztrakt szabadverseket lehet fabrikálni a Google segítségével. Semmi más dolgunk nincs, mint bepötyögni a sorok első szavát, és már jönnek is az éterből a strófák. A végeredmény pedig egy tökéletes korrajz lesz, mely a magyarság lelkéből fakad. Íme:

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik