Élet-Stílus

Megelőzhető a Gravitációban látott katasztrófa

Bakos Dalma
Bakos Dalma

2014. 03. 07. 21:10

Lézerrel előznék meg az Oscar-díjas Gravitáció című filmben megjelenő űrszemét okozta katasztrófát ausztrál tudósok.

A szakemberek pénteken beszéltek arról, hogy a Föld körül keringő hulladékot lézersugárral akarják eltávolítani. “Ki akarjuk pucolni a világűrt, hogy elkerüljük az ütközések kockázatát, és biztosítsuk, hogy ne következhessen be a Gravitációban ábrázolt esemény” – mondta el Matthew Colless, az Ausztrál Nemzeti Egyetem asztronómiai és asztrofizikai kutatásokkal foglalkozó karának vezetője.

A múlt vasárnap Los Angelesben hét Oscar-díjjal jutalmazott Gravitációban két asztronauta (George Clooney és Sandra Bullock) magára marad az űrben, miután egy szatellit száguldó darabjai elpusztítják űrhajójukat. Az űrszemét kezelésének kérdésével kapcsolatos kutatások még az idén megkezdődnek az új Űr-környezetgazdálkodási Kooperatív Kutatóközpontban, amely elsősorban a canberrai Mount Stromlo Obszervatórium adatait dolgozza fel. Először az űrhulladékok követésének módját és pályájuk becslését dolgozzák ki, de a végső cél, hogy földi lézerekkel kibillentsék a hulladékot a pályájáról, visszahulljon a földi atmoszférába, ahol megsemmisül.

“Sok százezer hulladék kering a Föld körül, amely elég nagy ahhoz, hogy súlyos károkat okozzon egy műholdban vagy űrállomásban” – jelentette ki Colless, megjegyezve, hogy “ahol ember járt az űrben, mindenütt hagyott valami szemetet maga után”.

Az új központ munkájában, amely várhatóan 2014 közepére indul be teljes kapacitással, részt vesz a NASA Ames Kutatóközpontja, a Lockheed Martin, és a japán Nemzeti Informatikai és Kommunikáció Technológiai Intézet is. Ben Greene, a központ vezetője szerint ma már annyi hulladék kering az űrben, hogy egymással ütközve is komoly gondot okoznak. “Jelenleg már lehetséges, hogy katasztrofális ütközések lavinája következzen be, ami gyorsan elpusztít minden műholdat” – mondta, hozzáfűzve: először azt akarják meggátolni, hogy új ütközések miatt tovább nőjön az űrhulladék mennyisége, majd földi lézerekkel le akarják szedni az űrszemetet.

Több mint húszezer darab elavult felszerelés, köztük öreg műholdak, rakétadarabok és egyéb haszontalan törmelék kering iszonyatos gyorsasággal a bolygó felszínétől mintegy 900-1500 kilométerre.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.